Afbeelding
Museum Nijkerk

Nijkerk in oude foto’s: Singel

9 oktober 2021 om 08:00 Historie Nijkerk in oude foto's

NIJKERK Op de oude foto staat een zeer opmerkelijk pakhuis gewoon tussen de winkels. Het was rond 1800 eigendom van Hijman Jacob Marcus die op Huize Voorst woonde. Op de zolder van dit pakhuis hielden de Hoogduitse Joden, ook wel asjkenazischejoden, van 1761 tot 1801 hun diensten. 

Het pakhuis deed dienst als opslagplaats voor kolen van Callenbach die later overgenomen werd door zijn schoonzoon J. de Vries, oprichter van het Kalkhok. In 1801 werd de nieuw gebouwde synagoge op de plaats van de schoenhandel Bijvank in gebruik genomen. Het pand naast Bijvank was van Teus van Domselaar de fietsenmaker, dat werd in 1963 bij de schoenenzaak getrokken. Daar weer rechts van nog een winkeltje waar we ons nog wel de sport- en lederwarenzaak van Henny Drenth herinneren. Hij heeft zijn winkel fors uitgebreid richting Plein tot op de hoek. Op de oude foto zat daar kapper R. van Lijnsveld, later Brilman. In 1984 startte Bonkes Mode voor Mannen, dat in 2002 werd overgenomen door Brandhof mannenmode.

Brandhof mannenmode is onlangs verhuisd naar de Oosterstraat. In het voormalige pand houdt de modezaak samen met het naastgelegen Bell’ Abitare een outlet. 


In de krant verschenen op 12 juni 2019.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie