Afbeelding
Museum Nijkerk

Museum Nijkerk krijgt een middeleeuws landknechtzwaard overgedragen

3 juni 2021 om 12:21 Historie

NIJKERK Museum Nijkerk ontvangt volgende week een middeleeuws ijzeren landknechtzwaard. Dit bijzondere zwaard is door Michael van Dusschoten gevonden in het gebied Oosterpoort. Mede namens de vinder overhandigt wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh het zwaard op 9 juni aan Jan Cozijnsen, voorzitter van de Stichting Oud Nijkerk.

De vinder en de gemeente Nijkerk, als toenmalige grondeigenaar, zijn beide voor 50 procent eigenaar van het zwaard. Ze hebben besloten het zwaard te schenken aan Museum Nijkerk. Het wordt deel van de vaste expositie ‘Nijkerk, stad vol historie’. Het zwaard mag niet worden verkocht en valt terug aan de eigenaren mocht de Stichting Oud Nijkerk ophouden te bestaan.

De vinder had het zwaard in bewaring gegeven aan Synthegra Archeologie BV. Zij hebben het zwaard geconserveerd, waardoor het in goede staat is. Vanaf 9 juni is het zwaard tijdens de openingstijden van het museum voor iedereen te zien. Wethouder Aboyaakoub-Akkouh: ,,Museum Nijkerk mag terecht heel trots zijn op deze mooie aanwinst voor de collectie. De musea zijn gelukkig weer open. Dus, wat een prachtige gelegenheid voor mensen om dit voor Nijkerk unieke zwaard te gaan bekijken in Museum Nijkerk.” 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie