De herdenkingsplechtigheid in Park Weldam
De herdenkingsplechtigheid in Park Weldam Kees van den Heuvel

Lees hier de herdenkingstoespraak van wethouder Broekman terug

5 mei 2021 om 10:42 Historie

HOEVELAKEN Wethouder Mariëlle Broekman hield dinsdagavond tijdens Dodenherdenking een herdenkingstoespraak op Park Weldam in Hoevelaken. De toespraak is hieronder terug te lezen. 

Beste aanwezigen, kijkers en luisteraars,

Net als vorig jaar is ook nu de herdenking anders dan we gewend zijn. Ik ben blij dat we toch de mogelijkheid hebben om sámen te herdenken. Het is fijn dat de techniek ons daarbij helpt. Tijdens de nationale Herdenking herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog,in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.  

Waar staan we na 75 jaar vrijheid? Een bijzondere vraag om te stellen in deze periode. We willen onze vrijheid terug, hoor ik veel mensen zeggen. En ik realiseer me goed dat het voor velen van ons zware en verdrietige tijden zijn op dit moment. We leveren echter nu een stukje vrijheid in om het coronavirus de baas te worden en onze kwetsbare naasten te beschermen. We doen het voor elkaar.

76 jaar geleden werd Nederland bevrijd. De Schots-Canadese soldaat Walter Strang was één van onze bevrijders. Het monument waarbij we hier staan is opgericht ter nagedachtenis aan deze Schots-Canadese sergeant die bij de bevrijding van Hoevelaken op 19 april 1945 is omgekomen. Hij staat symbool voor alle Canadese bevrijders van Hoevelaken.

De herdenking is dit jaar natuurlijk anders omdat we te maken hebben met corona. Dat betekent dat er geen publiek is bij de herdenking. Maar wat dit jaar ook anders is, is dat we het op deze plek voor het eerst moeten doen zonder de man die júist voor deze plek zoveel heeft betekend; Theo Zuurman. Theo zorgde ervoor dat deze soldaat een gezicht kreeg.

Het monument is onthuld in 1946. Na toevoeging van de plaat die u hier ziet, is het monument opnieuw in gebruik genomen in 2008. En als ik hier zo sta, dan denk ik aan de woorden die zijn gesproken in 2008, bij de onthulling van het hernieuwde monument. Onze burgemeester benadrukte toen in zijn toespraak dat je veel indringender kunt herdenken wanneer je het terugbrengt naar de concrete mens. Door stil te staan bij iemand, met een naam, met een leven, met familie, kunnen we nog beter bevatten wat onze vrijheid heeft gekost. Miljoenen anderen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid krijgen hiermee óók een gezicht. Daar heeft Theo Zuurman voor gezorgd, en daar ben ik, en velen met mij, hem zeer dankbaar voor.

Laten we ervoor zorgen dat we onze vrijheid behouden. De vrijheid om een eigen mening te hebben en jezelf te zijn. Om anders te zijn en een eigen pad te gaan. Dat we dit kunnen doen hebben we ook te danken aan de mensen die voor onze vrijheid vochten. De offers die de mensen die we vanavond herdenken, hebben gebracht zijn vreselijk groot. We zullen Walter Strang en alle anderen die Nederland hebben bevrijd, altijd dankbaar blijven. Dankzij hen kunnen we nu in vrijheid leven. Ze verdienen het dat we ze blijven herdenken, dus laten we daar samen voor zorgen.

Dank u wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie