PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Nijkerk

Bij ons in de binnenstad: Partycentrum ‘t Koetshuis

Historie Bij ons in de binnenstad
Foto: Archief Wouter Hartog
22 apr. 2021, 08:00
Afbeelding
NIJKERK

Wat is het verhaal achter de deuren van een pand dat nu nog in de binnenstad staat? Wie durft er omhoog te kijken naar de gevels van de stad Nijkerk om te fantaseren hoe bloeiend de gemeenschap vroeger al was? Welke bedrijven ontstonden er achter Niekarkse deuren? In de serie ‘Bij ons in de binnenstad’ duikt journaliste Maranke Pater in de Nijkerkse archieven om de geschiedenis boven water te halen. Deze week: Partycentrum ‘t Koetshuis, de voormalige stalhouderij van de familie Hartog.

Voor Wouter Hartog is ‘t Koetshuis echt een familiebedrijf, hij is er geboren en opgegroeid en woont er nog steeds boven. Hartog: ,,Ik heb niet altijd hier gewerkt, maar heb de zaak op een gegeven moment wel van mijn ouders overgenomen. Daarvoor was het van mijn oma, die het van haar vader, de heer Van Buitink, heeft overgenomen. Hij is ooit gestart met een hotel en stalhouderij.” ‘t Koetshuis heeft deze naam niet altijd gedragen. Zo heeft het gebouw de naam Spoorzicht gehad en wellicht ook de naam Stations Koffiehuis.

Waar nu onze grote feestzaal is, stonden vroeger paardenstallen

PAARDENSTALLEN Het verhaal gaat dat ‘t Koetshuis vroeger dienst deed als stopplek voor de postkoets. Het station was er toen nog niet. ,,Toen ik de zaak van mijn ouders overnam, heeft de taxateur bepaald dat het huis uit 1825 stamt. Het begon ooit als pleisterplaats. Er waren vroeger natuurlijk nog geen bussen, maar..

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via: