Afbeelding
Archief

Podcast Oorlog op de Veluwe: De Todt en de bevrijding

10 december 2020 om 14:39 Historie

NIJKERK De Nijkerkse historicus Anton van Renssen heeft in opdracht van de bibliotheek Nijkerk een podcastserie gemaakt met de naam ‘Oorlog op de Veluwe’. Centraal staan negen verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan na 1945 die niet allemaal bekend zijn bij het grote publiek. 

De Hoevelakense oorlogsburgemeester jonkheer Paulus Andries van Eys kreeg na de oorlog oneervol ontslag. Hem werd door de zuiveringscommissie ‘gebrek aan inzicht in de taak van een burgemeester in bezettingstijd’ verweten. Dat hij niet erger werd gestraft, kwam doordat hij had toegelaten dat zijn dochter belangrijk verzetswerk mocht verrichten vanuit haar ouderlijk huis. Bovendien, meende de zuiveringscommissie, was Van Eys voldoende gestraft doordat hij zijn zoon tijdens de oorlog had verloren. Dat blijkt uit archiefstukken uit het Nationaal Archief die gebruikt zijn voor de aflevering over Hoevelaken van de podcastserie Oorlog op de Veluwe. 

Beluister hieronder het eerste gedeelte van de podcast, aflevering 6, Hoevelaken: De Todt en de bevrijding. 


Beluister de gehele aflevering via de website van de bibliotheek, Spotify en Apple Podcast Preview. De zevende aflevering verschijnt op 8 januari 2021. Daarin staan de spannende verhalen centraal van de huisarts dr. Henk Schreuder en ‘witte duivel’ Jan van de Mast over noodziekenhuizen en voedselvoorziening in Nijkerk tijdens de Hongerwinter. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie