Afbeelding
Archief BDUmedia

50 jaar Stad Nijkerk.nl: Oud-hoofdredacteur Jur van Ginkel blikt terug

8 oktober 2020 om 10:00 Historie

NIJKERK Toen de Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij(BDU) in 1970 besloot een lokale krant in Nijkerk uit te geven, kwam de redactie onder leiding van Jur van Ginkel. Hij heeft veel herinneringen aan die tijd.

Het succes van uitgaven zoals de Barneveldse Krant, de Woudenberger en de Leusder Krant was voor de BDU destijds aanleiding om te onderzoeken of er in de regio meer nieuwsbladen in de markt gezet konden worden. Daarbij viel het oog op Nijkerk. De directie zocht contact met Uitgeverij Callenbach, die de Nijkerksche Courant uitgaf. Het doel was op basis van wederzijdse inbreng een samenwerking tussen beide kranten tot stand te brengen. Van Ginkel: ,,Maar terwijl deze gesprekken nog liepen, besloot Callenbach de krant te verkopen aan Wegener uit Apeldoorn. Een flinke streep door de rekening van de BDU, vooral ook omdat Wegener een directe concurrent van de BDU was.” 

Ook de lokale middenstand van Nijkerk voelde zich overvallen door de onverwachte overname. Dit resulteerde in gesprekken tussen de BDU en het bestuur van de Nijkerkse Ondernemersvereniging. Met steun van de ondernemersvereniging besloot de BDU een eigen nieuwsblad uit te geven: De Stad Nijkerk. Eerst eens per maand, maar al snel werd het een wekelijkse uitgave op woensdag. Voor de lokale binding werd kantoor gehouden bij drukkerij Van de Ridder, waar Jan de Ridder directeur was.

ERVARING De redactie kwam onder leiding van Jur van Ginkel. ,,Als redacteur van de Barneveldse Krant had ik de nodige ervaring bij het maken van een krant die scherp is toegesneden op een lokale samenleving. Nieuw was dat de Stad Nijkerk van de grond af aan moest worden opgebouwd. Belangrijk daarbij was dat je kon terugvallen op medewerkers die ter plaatse van de hoed en de rand wisten. Jan de Vos was zo iemand. Hij kende Nijkerk op zijn duimpje. Hij leverde een grote bijdrage aan de opbouw van De Stad Nijkerk. Later kreeg hij versterking van tal van mede-correspondenten.”


Jur van Ginkel

KRITISCHE NOTEN De Stad Nijkerk wist door zijn journalistieke aanpak de geduchte concurrentie te overwinnen. De lokale democratie werd nauwgezet gevolgd en er werd uitgebreid verslag gedaan van commissie- en raadsvergaderingen. ,,Waar nodig werden kritische noten gekraakt, maar altijd met opbouwende intentie. Ook het verenigingsleven, inclusief de sport, kreeg in de krant alle ruimte. Daardoor ontstond er een sterke binding met de samenleving. Nevenactiviteiten als reclame op sportvelden, promotieteams en wielerrondes accentueerden dat.” 

De lokale binding werd versterkt toen ook hoofdredacteur Jan van der Hoeven in Nijkerk ging wonen. ,,Van der Hoeven zat daardoor bovenop het nieuws, een voorwaarde voor goede lokale journalistiek. Hij heeft jarenlang gedreven verder gewerkt aan de groei van ‘zijn’ krant, inclusief de digitale Stad Nijkerk.”

CEMENT VAN DE SAMENLEVING Van Ginkel is inmiddels gepensioneerd, maar hij volgt het lokale nieuws nog digitaal: ,,Ik ben nog steeds verslingerd aan het nieuws. Door alle schaalvergrotingen in krantenland is er in regionale dagbladen bijna geen plaats meer voor lokaal nieuws. Ons nieuwsblad lokaliseert wat de inwoners van Nijkerk echt interesseert. We halen onze neus niet op voor het nieuws van om de hoek. Dat is juist het cement van de samenleving. Stad Nijkerk.nl blijft zich daar sterk voor maken. Het biedt een podium aan alle Nijkerkers die actief zijn in de samenleving.”

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie