Afbeelding
BDUmedia

Groot Kattenburg gemeentelijk monument

30 september 2020 om 09:28 Historie

NIJKERK Het heeft een jaar geduurd, maar de poging van Stichting Stadsgezicht Nijkerk en de Stichting Oud Nijkerk om van Groot Kattenburg een gemeentelijk monument te maken lijkt te gaan lukken.

In juli 2018 deden beide stichtingen een verzoek bij de gemeente om Nieuwstraat 3, 3a, 3b, Koetsendijk 4 en 6 -ook wel bekend als Groot Kattenburg- aan te laten wijzen als gemeentelijk monument. Inmiddels hebben zowel Monumentenwacht Gelderland als het Geldersch Genootschap uitgebreid onderzoek gedaan naar de aanwezige cultuurhistorische kenmerken en de bouwkundige staat van het pand. Met name de kapconstructie van het voormalige tabakspakhuis heeft een bouwhistorische en cultuurhistorische waarde.

Jan Cozijnsen, voorzitter van de Stichting Oud Nijkerk is blij met het voorgenomen gemeentebesluit om van Groot Kattenburg een gemeentelijk monument te maken: ,,Er zijn veel monumentale gebouwen in Nijkerk die gekeurd zouden moeten worden. Groot Kattenburg is het laatste Joodse bolwerk dat beschermd moet worden.” 

In de Kloosterstraat werd de Joodse school afgebroken en dat was voor de beide stichtingen een grote schok. Cozijnsen: ,,In Groot Kattenburg heeft een Joodse school en een synagoge gezeten en het is een tabakspakhuis van de familie Italiaander geweest. Je kunt van buiten de muurankers zien in de muren die de zware lasten van het pakhuis hebben gedragen. We moeten cultureel erfgoed bewaren en dat is een hele opgave. Van het tabakshuis in de Nieuwstraat is ook iets prachtigs gemaakt en daar leent dit pand zich ook voor.”

De verwachting is dat de eigenaar van Nieuwstraat 3 zich tegen de aanwijzing gaat verzetten: hij ziet de aanwijzing als last aangezien er geen subsidie bestaat voor onderhoud aan gemeentelijke monumenten.

Ook ziet hij de monumentenstatus als nadelig voor de verkoopbaarheid en verkoopprijs van het pand. Mogelijk dient de eigenaar een bezwaarschrift in op het collegebesluit om Nieuwstraat 3 aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie