Afbeelding
Klazien Vermeer

Bij ons in de binnenstad: stadsboerderij Cleyn Steenlerhof

Historie Bij ons in de binnenstad

NIJKERK Wat is het verhaal achter de deuren van een pand dat nu nog in de binnenstad staat? Wie durft er te kijken langs de gevels van de stad Nijkerk om te fantaseren hoe bloeiend de gemeenschap vroeger al was? Welke bedrijven ontstonden er achter Niekarkse deuren? In de serie 'Bij ons in de binnenstad' duikt journaliste Maranke Pater in de Nijkerkse archieven om de geschiedenis boven water te halen. Deze week: stadsboerderij Cleyn Steenlerhof.

Cleyn Steenlerhof in de vest Niekercke. Zo staat de stadsboerderij momenteel bekend, die nu nog steeds aan de Venestraat 58 en 60 staat. Op het houtwerk van de deur staat het jaartal 1784, de datum van de bouw van het pand. Al in 1621 stond op dezelfde plek een huis dat onderdeel was van het ambtsgoed Cleyn Steenler, behorende tot het Klooster van Padersborn. Nijkerker Jan van den Brink gaf het huis de naam Cleyn Steenlerhof, als hofstede (boerderij) van Cleyn Steenler. De naam Van Steenler verwijst naar de naam ' Steenen Huis'. Op 27 november 1621 schreef Petrus Mutardt, kelnaer tot Putten, 'dat voor hem zijn verschenen zijn Kill Aertsen van Steenler ende Wighmoet, sijn huisvrou, besitters van der geseijder abdijen hoffhoorigen goede steenler, aen ofte bij die Veste van Nijkercken gelegen'. In 1621 werd het kloostergoed gesplitst en werden de bijbehorende huizen verkocht. Door vererving bleef Cleyn Steenlerhof lang in de familie tot halverwege de negentiende eeuw. 

Cleyn Steenlerhof heeft altijd bestaan uit twee verschillende huizen. In 1784 brandde het achterhuis af, waarbij de dienstmeid, die in de bedstee in de keuken sliep, omkwam. Nog steeds kan men in het huidige achterhuis een zwartgeblakerde balk zien. Jan Janssen wordt in historische stukken de bouwheer van de huidige panden genoemd en hij was waarschijnlijk ook de bewoner, samen met zijn vrouw en hun dochter. Het huis werd veel verhuurd aan pachters. In 1803 kwam Jasper Johan Perduijn, meester van de Fransche School, er wonen als huurder met zijn inwonende dienstmeid Bartha Snapper. 

KOEIEN In 1817 bedroeg de huur van de Venestraat 58 op 1490 florijnen, Venestraat 60 kostte 1190 florijnen per jaar. In de negentiende eeuw woonden er een diamantslijper, boekdrukker, winkelier, onderwijzer, wagenmaker en meubelmaker. In de deel werden de koeien van de huurders gehouden. Bij een verbouwing in 1975 kwamen er grote hoeveelheden koeienbotten onder de vloer vandaan. In de Eerste Wereldoorlog werd namelijk regelmatig clandestien geslacht in de kelder. Naast de koeienstal was er ook een ruimte voor paarden en een laag kippenhok. 

VERBORGEN RUIMTE In het huis bevonden zich twee bedsteden in de opkamer. In één van de bedsteden bevond zich een houten luik waar behang overheen werd geplakt in de Tweede Wereldoorlog. Zo ontstond er een verborgen ruimte waar de radio van het gezin in verborgen zat. De keuken van Venestraat 58 is nog steeds een plaatje om te zien. Een open haard met blauwe tegels vormt het middelpunt. Buiten in de tuin is een waterput gevonden van een aantal eeuwen oud. De stadsboerderij heeft tot 1990 dienst gedaan als boerderij. 

Nog steeds spreekt Cleyn Steenlerhof tot de verbeelding. Vorig jaar kochten Klazien en Gerrit Vermeer nummer 58 en kochten zoon Jesse en zijn vrouw Esther nummer 60. Op nummer 58 hebben Klazien en Gerrit een Airbnb gerealiseerd die veelvuldig gebruikt wordt door buitenlandse zakenlui. Ook heeft Klazien een grote ruimte ingericht voor haar wijnschool. Wie over de vloer loopt, kan de wijnen door glas zien liggen in de kelder. Ook kan de ruimte gehuurd worden voor vergaderingen of besloten feestjes.

Voor meer informatie: cleynsteenlershof.nl.

advertentie