Afbeelding
Kees van den Heuvel

Leerlingen overhandigen boek over de oorlog aan burgemeester

Historie

NIJKERK Schrijver J. de Zeeuw schreef in de Tweede Wereldoorlog een boekje over zijn belevenissen in onder meer Nijkerk, maar die aantekeningen bewaarde hij onder de grond, uit angst voor de bezetter. Later is een boekwerk verschenen en nu 75 jaar later is het boekwerk opnieuw uitgebracht. Het eerste exemplaar werd maandagmiddag op de Nijkerkse Rehobothschool uitgereikt aan burgemeester Renkema.  

Het boek van uitgever Ramshoorn heet 'Onder de Duitse bezetting' en bevat twee verhalen: De wraak van de sluiswachter en De sprong in de sneeuw. Beide oorlogsverhalen in Nijkerk zijn echt gebeurd. De auteur heeft deze historische gebeurtenissen voor jong en oud zeer boeiend beschreven.

Om de geschiedenis op te halen kwam eerst Jan Cozijnsen van de Stichting Oud Nijkerk langs om de leerlingen van groep 6 te onderwijzen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd door vier leerlingen gedeeltes voorgelezen en werd het eerste exemplaar uitgereikt. Ook de kleindochter en achterkleinzoon van de auteur waren aanwezig bij de uitreiking.

advertentie
advertentie