Afbeelding
Arjen Gerritsma

Bij ons in de binnenstad: De Eierhal

Historie Bij ons in de binnenstad

NIJKERK Wat is het verhaal achter de deuren van een pand dat nu nog in de binnenstad staat? Wie durft er te kijken langs de gevels van de stad Nijkerk om te fantaseren hoe bloeiend de gemeenschap vroeger al was? Welke bedrijven ontstonden er achter Niekarkse deuren? In de serie 'Bij ons in de binnenstad' duikt journaliste Maranke Pater in de Nijkerkse archieven om de geschiedenis boven water te halen. Deze week: De Eierhal. 

De Eierhal in Nijkerk domineert al 91 jaar het straatbeeld op de Molenplein. Ooit hét symbool van de Nijkerkse eierhandel. Later een plek waar kleindiertentoonstellingen werden gehouden, tot het gebouw werd gekocht door Gerard van den Tweel om er de eerste Nijkerkse supermarkt van te maken. Vandaag is de opening van de Albert Heijn aan de Frieswijkstraat en daarom is het een mooi moment om terug te kijken in de geschiedenis. 

Nijkerk is van oudsher een plek waar boeren, burgers en buitenlui op de maandag samen kwamen voor de wekelijkse markt. Op het Plein was de koeienmarkt, waar runderen werden verhandeld. Op het Molenplein en de Oosterstraat werd de eiermarkt gehouden. Er was zelfs een botermarkt op de hoek van het Singel en de Oosterstraat. In 1913 werd de eerste Eierhal gebouwd. Op tien verschillende afdelingen konden de eierhandelaren een plekje huren om hun waren te sorteren en te verpakken. Het handelen gebeurde toen nog op het Molenplein. De eieren werden door de handelaren verpakt in zeer brandgevaarlijke omhulsels zoals houtkrullen, houtwol of stro. In de nacht van 6 op 7 november brak er brand uit in de Eierhal en die brand verwoestte ook de Oostermolen. Alleen de romp was nog te gebruiken. Eén van de grootste drijfveren achter het bouwen van de hal was Geurt Staal. In een brief aan de gemeente Nijkerk schreef hij op 21 november 1924: 'Reeds meerdere malen is door het bestuur der Vereeniging van Eierhandelaren Barneveld & Omstreken bij B&W er op aangedrongen, tot het doen bouwen van een overdekte Eierhal over te gaan'. Het zou tot 19 maart 1928 duren voordat de tweede Eierhal er kwam. Miljoenen eieren werden er verhandeld door verschillende eierhandelaren als Eierhandel Staal en Van Roemburg Eierhandel.

Het artikel gaat verder onder de foto's. 

Op 15 februari 1928 werd de Pluimveevereniging Nijkerk en Omstreken opgericht. De contributie bedroeg toen fl 1,50 per jaar. In november 1928 wilde men een tentoonstelling organiseren. Op de eerste show in de Eierhal werden 813 dieren bijeen gebracht en er kwamen maar liefst 2149 bezoekers op de tentoonstelling af. Het waren slechts één van de vele huurders van de Eierhal. Door jong en oud is er zelfs in de hal geschaatst. Pluimveehouders zaten niet stil en gingen meer en meer direct aan de handelaren leveren, waardoor de Eierhal in onbruik raakte en in 1974 werd gesloten. 

Het artikel gaat verder onder de foto's. 

EERSTE SUPERMARKT In de jaren '70 werden de Eierhal en de historische pakhuizen door Gerard van den Tweel gekocht. Zijn vader Bertus van den Tweel was eerder de 'Elck-wat-wils' levensmiddelenzaak gestart aan de Vetkamp, een voorloper van de huidige supermarkten. Klanten konden nu zelf hun boodschapjes bij elkaar scharrelen en afrekenen. Door de Eierhal was de eerste supermarkt van Nijkerk een feit. De oude winkel van Konst werd verhuurd en aan de buitenkant van de Eierhal werden acht kleinere winkelruimtes gerealiseerd waar een bakker, drogist, juwelier, eetcafé en kroeg zich in wilden vestigen. Hierdoor kon winkelcentrum de Oosterpoort worden gerealiseerd en dit bleek een groot succes te zijn in de stad. Omdat de plannen van de supermarktondernemer grootser werden en een verhuizing naar de rand van de stad een wens was, werd in 1995 het winkelgebied verkocht aan vastgoedbeheerder Aprisco, die het Molenplein een boost gaf door er het huidige winkelcentrum van te maken zoals het nu is. De Nijkerkse Van den Tweel heeft in 2019 het winkelcentrum Oosterpoort weer overgenomen van de Drentse projectontwikkelaar Aprisco. 

Het artikel gaat verder onder de foto's. 

DAK VERPLAATSEN Op woensdag 11 september 2013  werd de kap van de historische Eierhal verplaatst, een gebeurtenis waarbij veel mensen even een kijkje kwamen nemen. Met twee 400 tons kranen werd het dak van de Eierhal 60 meter verplaatst. Het dak is 30 meter lang, 22 meter breed en 9 meter hoog en weegt ongeveer 38.000 kg. De verplaatsing van het dak was noodzakelijk om de demontage van de Eierhal mogelijk te maken voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Na de bouw van de parkeergarage werd de Eierhal in oude luister herbouwd en de kap werd medio 2014 teruggeplaatst. 

Momenteel is kledingzaak C&A gevestigd in het pand aan het Molenplein.

Door Maranke Pater

advertentie