De Veluwe Wandeltocht is een begrip in de regio.
De Veluwe Wandeltocht is een begrip in de regio. Stichting Veluwe Wandeltocht

Veluwe Wandeltocht al 63 jaar een traditie: ‘Het wordt weer een feestje’

9 mei 2023 om 11:03 Evenementen Tips van de redactie

NIJKERK Op zaterdag 13 mei vindt voor de 63ste keer de Veluwe Wandeltocht plaats in Nijkerk. ,,De weersvoorspellingen zijn goed, we verwachten weer zo’n 3500 wandelaars en wel 10.000 mensen die langs de route komen aanmoedigen”, vertelt Ineke Schop, voorzitter van de Stichting Veluwe Wandeltocht Nijkerk. 

Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 40, 30, 20, 15, 10 en 5 kilometer. Naast individuele wandelaars en kleine groepen doen ook dit jaar weer veel scholen uit de gemeente Nijkerk mee. Ook de Nijkerkse brandweer loopt mee, om geld op te halen voor Stichting Ambulance Wens. 

’MOOIE ROUTES’

De start- en finishlocatie is dit jaar weer bij de Nijkerkse manege Luxool. Om 7.30 uur starten de 40 kilometer wandelaars en met tussenposen van een of twee uur starten daarna de volgende groepen. Burgemeester Gerard Renkema geeft traditiegetrouw het startschot voor de vele wandelaars die de 5 kilometer lopen. ,,Er zijn weer mooie routes uitgezet voor deze editie”, vertelt Schop. ,,De langere routes gaan dit jaar richting Voorthuizen en Putten en zijn weer anders dan vorig jaar.  Er komen mensen van heinde en verre om de lange routes te wandelen, dus we willen hen ieder jaar iets nieuws bieden.” 

We verwachten weer zo’n 3500 wandelaars en wel 10.000 mensen die langs de route komen aanmoedigen

FEEST

Het feest in het centrum van Nijkerk barst los tussen 15.00 en 17.00 uur, als alle wandelaars samen door de stad wandelen op weg naar de finish bij manege Luxool. In het centrum worden de wandelaars enthousiast begroet door het publiek en vergezellen muziekkorpsen de wandelaars op hun laatste kilometers. Daar worden ze beloond met een medaille. 

Als bestuur dragen we een grote verantwoordelijkheid voor dit wandelevenement

VACATURE

Bij het organiseren van het Nijkerkse wandelfestijn komt veel kijken. Een enthousiast en betrokken bestuur is dan goud waard, zo is afgelopen jaren gebleken. Het bestuur van de Stichting Veluwe Wandeltocht Nijkerk heeft onlangs een nieuwe secretaris gevonden, maar is nog wel op zoek naar een penningmeester. ,,Als bestuur dragen we een grote verantwoordelijkheid voor dit wandelevenement. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn eigen rol kan pakken. Tijdens de Veluwe Wandeltocht zullen we daarom ook de vacature van penningmeester onder de aandacht brengen. We hopen dat iemand bereid is om zich aan te sluiten. Het is namelijk echt geweldig om dit met elkaar te organiseren. De Veluwe Wandeltocht leeft echt in Nijkerk.” 


Foto: Stichting Veluwe Wandeltocht.

VRIJWILLIGERS

Ook zonder vrijwilligers geen Veluwe Wandeltocht, maakt Schop duidelijk. ,,De Veluwe Wandeltocht is een heel uniek evenement, omdat het helemaal draait op vrijwilligers.” Dit jaar zijn weer vele vrijwilligers bereid gevonden om allerlei hand- en spandiensten te verrichten op 13 mei. Zo zijn er vrijwilligers in de binnenstad nodig die de wandelaars in goede banen leiden en vrijwilligers bij de start- en finishlocatie voor de inrichting aan het terrein en begeleiding van de wandelaars. Voor de verkeersveiligheid worden opgeleide vrijwilligers, ‘de verkeersregelaars’, ingezet. ,,Met zoveel mensen die speciaal voor dit evenement naar Nijkerk komen, moet alles veilig en soepel verlopen.”

De Veluwe Wandeltocht is een heel uniek evenement, omdat het helemaal draait op vrijwilligers

Voor komende jaren wil de stichting nadenken over wat nieuwe elementen. ,,Zo kregen wij de vraag of scootmobielen ook mee kunnen doen tijdens komende edities. Het is en blijft een wandeltocht, dus dat is nu ook de voorwaarde. Maar we willen gaan kijken of we ook scootmobielen in een bepaalde vorm mee kunnen laten doen en dat is iets wat we komend jaar willen uitzoeken.” Voorzitter Ineke Schop kijkt uit naar 13 mei: ,,We hebben er zin in, het wordt een feestje.”

Inschrijven kan via kwbn.tixxy.nl/nl/veluwewandeltochtnijkerk.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie