Afbeelding
Kees van den Heuvel

Gesprekken over intocht Sinterklaas in Nijkerk

23 september 2020 om 09:27 Evenementen

NIJKERK Als het aan het Sinterklaascomité komt er in november een Sinterklaasintocht in Nijkerk. Een afvaardiging van het comité heeft zich de afgelopen maanden gebogen over een coronaproof Sintfeest. Als de gemeente instemt komt de intocht er, maar burgemeester Gerard Renkema heeft ,,nog een paar kritische punten.”

Normaal gesproken komt Sinterklaas groots aan in de haven met zijn gevolg. Henry Hamstra van het comité: ,,Alles is nog onder voorbehoud vanwege het komende overleg met de gemeente. Om de 1,5 meter te kunnen garanderen hebben wij ervoor gekozen om de Sint bij Hulckesteijn aan te laten komen. Inwoners van de stad kunnen met hun kinderen langs de kant gaan staan om de Sint op te wachten. Wie met de auto komt, kan pech hebben, want er kunnen maar een minimum aantal auto’s op het parkeerterrein terecht.” 

RONDRIT Op het moment dat de Sint voet aan wal zet, stapt hij in een open voertuig om hiermee een ronde langs alle grote toegangswegen en door alle wijken van Nijkerk te maken. In totaal is dit een rit van 17 kilometer. De route zal ter zijner tijd op de site van de winkeliersvereniging (www.centrumnijkerk.nl) komen te staan.

Hamstra over de rondrit van de Sint: ,,Op sommige stukken waar geen kinderen staan, zullen we wat meer vaart maken.” De organisatie hoopt dat ouders zelf snoepgoed voor de kinderen mee wil nemen, omdat de sint niks mag uitdelen onderweg. ,,Bij de Veluwe Wandeltocht staan ook vaak mensen met snoepzakjes langs de kant om dit aan de kinderen uit te delen. Ook hopen we dat de winkeliers of de stichting Lekker Nijkerk aan de actie mee gaan werken. Er zullen geen pieten met Sint mee rijden, maar wie weet zijn er wel pieten op de route te vinden.”

MAATWERK Burgemeester Gerard Renkema geeft aan dat de sinterklaasintochten zowel landelijk als op regionaal niveau een gespreksonderwerp zijn: ,,De veiligheidsregio gaat hier op verschillende manieren mee om. Er zijn meer argumenten tegen dan voor om Sinterklaas in tijden van corona en op een gepaste manier te ontvangen.” Burgemeester Renkema heeft onlangs overleg gevoerd met het Sinterklaascomité: ,,Wat mij betreft is het mogelijk om lokaal maatwerk te kunnen leveren, als de organisatie denkt aan de criteria te kunnen voldoen.”

KRITISCHE PUNTEN De komende maanden is er volgens Renkema nog overleg nodig om alle kaders rondom de intocht vast te stellen. ,,Er zitten best goede ingrediënten in de plannen voor de intocht, maar we hebben ook zeker kritische punten die we vanuit de veiligheidsregio willen bekijken.”

De vraag of mensen op de dijk mogen om Sinterklaas te kunnen verwelkomen, is nog een punt van gesprek. ,,De 1,5 meter afstand moet immers gewaarborgd worden. De gedachte om Sinterklaas in een open voertuig door de gemeente te laten reizen zou wel goed bij de gedachte passen voor een intocht die binnen de coronamaatregelen past. Het comité loopt al een klein beetje voor de muziek uit, maar we gaan nog een constructief overleg in en we zullen een mogelijke intocht de komende tijd verder uitwerken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie