De sleepboten gaan zondag 8 september weer huiswaarts door de Arkersluis.
De sleepboten gaan zondag 8 september weer huiswaarts door de Arkersluis. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Varend erfgoed op weg naar Nijkerk

6 september 2019 om 07:24 Evenementen

NIJKERK Uit alle windstreken van Nederland is het varend erfgoed momenteel onderweg naar Nijkerk om deel te nemen aan de veertiende Nijkerkse Sleepbootdagen, dat plaatsvindt op zaterdag 7 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Belinda van der Horst

De organisatie van de Sleepbootdagen is verrast dat er zich dit jaar meer dan vijftig eigenaren van sleepboten, sleepvetten, opduwers en een stoomsleper hebben aangemeld. Nooit eerder waren er zoveel boten op hun evenement. Er komt zelfs een Amerikaanse schipper uit zijn woonplaats Key West (Florida) overgevlogen om met zijn sleepboot, die in Urk ligt, mee te doen aan de Sleepbootdagen.

Burgemeester Gerard Renkema en sponsor/ondernemer Rob Veltink nemen op 7 september om 10.30 uur in opduwers de vlootschouw af. Om 11.00 uur houden ze een toespraak bij sleepboot Magda aan de kop van de haven. Sleepboot Corry (1919), van Henk en Cock van Leeuwen uit Alphen aan den Rijn, is dit jaar honderd jaar oud. De organisatie van de Sleepbootdagen besteedt aandacht aan dit jubileum. Vervolgens laten burgemeester Renkema en Veltink de scheepshoorn op de Magda loeien.

BRANDBLUSBOOT De historische brandblusboot De Weer (1957) uit Zaandam arriveert in de ochtend van 7 september. In de Zaanstreek, met zijn houten(pak)huizen, fabrieken en molens, was het noodzakelijk dat branden ook vanaf het water bestreden konden worden. In 2015 werd de blusboot uit de vaart genomen. De blusboot is vrij toegankelijk, aan boord worden rondleidingen gegeven. Als de situatie het toelaat, in verband met de activiteiten op de kade, wordt er ook gespoten.

FIEPBUS Dankzij een bijdrage van de Bibliotheek Nijkerk en de lokale Werkgroep Evenementen en Activiteiten komt de Fiepbus, een vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus, naar de Sleepbootdagen. Op de benedenverdieping kunnen kinderen in een doolhof op avontuur in de wereld van illustratrice Fiep Westendorp. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters. Op de bovenverdieping kunnen kinderen en begeleiders op de bankjes plaatsnemen om daar spelletjes te doen, te knutselen en nog veel meer. Fiep Westendorp heeft vele duizenden illustraties gemaakt zoals ondermeer Jip en Janneke voor Annie M.G. Schmidt. De Fiepbus is vrij toegankelijk.

SHANTYFESTIVAL Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren organiseert tijdens de Sleepbootdagen weer een Shantyfestival, deze keer met vier koren. Naast henzelf treden De Kajuitzangers, Shantykoor Vrouwen van Schipper Kee en De Natte Bende op bij de haven en op het Plein, van 12.30 uur tot 17.00 uur. Elders in deze krant meer over de samenwerking tussen beide organisaties.

Er is een Havenmarkt en de brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk werft vrijwilligers, geeft demonstraties en zorgt voor waterpret. De Vaargroep Flevoland staat er met een bassin met bestuurbare scheepsmodellen. De Oldtimer Club Nijkerk neemt een collectie oldtimers mee. Er zijn ook stationaire motoren van particulieren te bezichtigen. John van Midden, smid bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geeft een demonstratie over dit oude ambacht. Er is muziek en dans van kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk en Wallz-Nijkerk.

Kunstenaars Jos Schoonderbeek, Jaap Venema, Marian Monincx en Hennie de Vries – Goudsblom gaan een sleepboot op het witte doek vastleggen. Als goede doelen zijn Geef om ZwerfHonden (GOZH) en Stichting Cavia Nijkerk uitgenodigd die respectievelijk een aaibare 'hond' en cavia's meenemen.

Op vrijdag 6 september speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek zeemansliedjes en shanty's op het carillon van de Grote Kerk, van 15.00 uur tot 16.00 uur. 's Avonds vanaf 20.00 uur treedt het Chiantikoor Nijkerk op, bij de verlichte sleepboten, in afwisseling met Adriaan Schipper die een gevarieerd repertoire brengt van Toppers van Toen. Informatie: 06-24507349, www.nijkerksesleepbootdagen.nl of e-mail: nijkerkse-sleepbootdagen@live.nl.

Er ligt al een groot aantal sleepboten klaar in de haven voor de Sleepbootdagen. Foto's: Harry Koelewijn  De verlichte sleepboten zorgen voor een feeërieke sfeer in de haven.
Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie