De waarde van een eigen woning wordt meegeteld, minus een eventuele hypotheekschuld.
De waarde van een eigen woning wordt meegeteld, minus een eventuele hypotheekschuld. Pixabay

Ongeveer achthonderd Nijkerkse huishoudens mogen zich ‘miljonair’ noemen

23 november 2021 om 09:28 Economie

NIJKERK Ook vorig jaar is het aantal miljonairs in Nederland verder gestegen. In 2020 hadden bijna 278.000 huishoudens  een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in 2019, blijkt uit dinsdag gepubliceerde CBS-cijfers.

In de gemeente Nijkerk heeft 4,9 procent van de huishoudens een vermogen van minimaal 1 miljoen euro. Flink meer dan het landelijk gemiddelde dus. Dat komt neer op ongeveer 800 huishoudens (afgerond op honderdtallen). De Gelderse buurgemeenten Barneveld (5,9 procent) en Putten (6,8 procent) hebben procentueel meer miljonairs als inwoner, maar vergeleken met de Utrechtse zijde, scoort Nijkerk hoog. Buurgemeenten Bunschoten (4,3 procent), Amersfoort (3,2 procent) en Leusden (4,6 procent) scoorden iets lager.

Sinds 2014 zit het aantal miljonairs in Nederland al in de lift. Landelijk heeft zo’n 3,5 procent van de huishoudens een vermogen van één miljoen euro of meer. Hier wordt de waarde van een eigen woning bij opgeteld en een eventuele hypotheekschuld weer vanaf getrokken.

LANDELIJK Het aandeel miljonairshuishoudens verschilt sterk per gemeente. In Bloemendaal heeft ruim een kwart van de huishoudens een vermogen van minimaal één miljoen euro. In de gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf is dat nog geen één procent.Van de twintig grootste gemeenten telt Amsterdam relatief de meeste miljonairsgezinnen: 4,4 procent. Ook Haarlemmermeer, Haarlem en Breda scoren hoog. Kijken we naar de provincies, dan tellen Noord-Holland (4,6 procent) en Utrecht (4,5 procent) relatief de meeste miljonairshuishoudens. Groningen en Flevoland tellen er juist een stuk minder: net iets meer dan twee procent.


Het aantal miljonairs steeg de afgelopen jaren iets minder hard als je inflatie wordt meegenomen in de berekening. Door stijgende prijzen kan iemand met een miljoen euro op dit moment minder kopen dan in bijvoorbeeld 2014. Volgens het CBS was het vermogen van een doorsnee miljonairsgezin vorig jaar 1,6 miljoen euro: de helft van de miljonairs bezat dus tussen de 1 en 1,6 miljoen euro, de andere helft bezat meer dan dat.

(Hoeveel miljonairs wonen er in iedere provincie en waar wonen de meeste? Bekijk deze grafiek.)


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie