Afbeelding
Gerd Altmann/Pixabay

Economie in de regio kromp vorig jaar met 2 procent

Economie Coronavirus

NIJKERK In alle delen van het land was vorig jaar sprake van economische krimp ten opzichte van 2019. Op de Veluwe bedroeg die krimp 2 procent. In delen van Noord-Holland en Groningen vielen de hardste klappen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit op dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS

Het statistiekbureau maakte vorige week bekend dat het economische krimpcijfer landelijk uit kwam op -3,8 procent. Deze achteruitgang is net iets sterker dan de krimp in 2009 (-3,7 procent) als gevolg van de kredietcrisis en is daarmee de sterkste krimp ooit door het CBS gemeten.

Het CBS meet de economische groei door te kijken naar het bruto binnenlands product (bbp). Dat is de waarde (in geld) van alle goederen en diensten die in een jaar gemaakt zijn. Wat die goederen en diensten waard zijn, wordt bepaald door de marktprijs. Dat is de prijs die je betaalt voor een product of dienst, bijvoorbeeld voor brood in de supermarkt of een bezoekje aan de kapper. Er is sprake van economische groei als er in een jaar tijd meer producten en diensten worden gemaakt en/of wanneer die producten en diensten meer waard worden. 

We drukken die groei (of krimp) uit in een percentage, de ‘economische ontwikkeling’. Je kunt dat percentage bekijken per zogeheten COROP-plusregio.

Op onderstaande kaart vind je de procentuele ontwikkeling van het bruto regionaal product in 2020, ten opzichte van 2019.


advertentie