Wolf nog altijd bezig aan opmars in Nederland

23 jun, 10:25 Dieren
ANP
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden.
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden.

NIJKERK Wolven vinden steeds meer hun weg naar Nederland. Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder deze roofdieren zijn vier paren die mogelijk later dit jaar weer welpen krijgen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden minimaal elf zwerfwolven door het land getrokken. Dat blijkt uit de vorige week verschenen tussenrapportage van BIJ12, een organisatie die voor de provincies onder meer de wolvenschade afhandelt.

,,We zien meer nieuwe wolven”, steekt Christian Jansen van BIJ12 van wal. Zo zijn het afgelopen voorjaar twee nieuwe welpen waargenomen op de Veluwe, het gebied dat erg sterk door wolven bezet wordt. ,,Mogelijk volgt er de aankomende periode weer nieuws over nieuwe welpen in ons land.” De wolf is in Nederland en Europa beschermd. In Nederland mogen wolven niet worden verstoord of gedood. Hierdoor kan het wilde dier zich verder verspreiden. 

SCHAPEN Met de toename van het aantal wolven is niet iedereen even blij. Zo vallen wolven onder meer het vee van boeren aan. Vooral schapen zijn het slachtoffer. ,,Dit roept roept logischerwijs veel emoties bij boeren op”, zegt Josephine Stellingwerf van boerenorganisatie LTO.