Afbeelding
Marlene van Rootselaar

Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af, maar in Nijkerk steeg deze

6 april 2022 om 13:22 Dieren

NIJKERK Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af, maar in de gemeente Nijkerk is daar vooralsnog geen meerderheid voor. Deze heffing steeg zelfs een klein beetje, naar 44,80 euro voor een eerste viervoeter in huis. Ook veel omliggende gemeenten zijn (nog) niet zover.

Tien jaar geleden inde nog ruim zeven op de tien gemeenten deze belasting, dit jaar is dat voor eerst het minder dan de helft. Binnen deze groep gemeenten loopt het tarief sterk uiteen. Dat meldt het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, dinsdag 5 april. 

In gemeenten in noorden van het land betalen hondeneigenaren vaak geen belasting voor hun viervoeter, net als in grote delen van Brabant en Noord-Holland. In Zeeland, Utrecht, Limburg en Gelderland heffen juist relatief veel gemeenten de belasting.


In zestien gemeenten is de hondenbelasting dit jaar afgeschaft. Dit is onder andere gebeurd in Bunnik, Weert, Hellendoorn en Groningen. In Groningen betaalden inwoners vorig jaar juist nog het hoogste tarief van het land.
Dit jaar zijn hondenbezitters in Den Haag het meest kwijt voor hun eerste hond: 128,76 euro. Ook in Hendrik-Ido-Ambacht (126,96 euro) en Nijmegen (122,28) euro betalen inwoners meer dan 120 euro.

Heel anders is dat in Nederweert, Doetinchem en IJsselstein, waar inwoners niet meer dan 30 euro betalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente is dan ook meer dan honderd euro. Sommige gemeenten verhogen dit jaar de hondenbelasting, anderen verlagen hem juist. Sittard-Geleen en Lelystad halveren de kosten. In Overbetuwe, Barneveld en Westervoort betalen eigenaren juist twintig procent meer.

BESCHEIDEN INKOMSTENBRON Hondenbelasting is voor de gemeenten een bescheiden bron van inkomsten. Uit CBS-cijfers blijkt dat gemeenten via deze belasting vorig jaar in totaal 50 miljoen euro ophaalden. Deze opbrengst daalt de laatste jaren gestaag. Ter vergelijking: via de toeristenbelasting werd vorig jaar in totaal 265 miljoen euro opgehaald. 

De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. Het hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken), al kiezen sommige gemeenten hier wel voor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie