Afbeelding
Imkersvereniging Eemkwartier

Imkers druk met vangen van bijen

29 mei 2020 om 15:00 Dieren

NIJKERK De imkersvereniging Eemkwartier, een vereniging sinds 1921 met momenteel 110 aangesloten imkers, is dagelijks in de weer om bijenzwermen te vangen. De imkers komen die graag ophalen bij mensen die een zwerm in hun tuin of buurt aantreffen in de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Nijkerk.

,,In het voorjaar, als het bijenvolk snel groeit, besluit de koningin in een bijenvolk om te vertrekken. Zij neemt daarbij de helft van het volk mee, dat zich op de reis heeft voorbereid door zichzelf vol te eten met honing om te kunnen overleven. Ze steken dan bijna nooit. Hun lijf zit zo vol met honing dat ze hun angel niet meer kunnen buigen om te steken. Het achterblijvende volk maakt intussen een nieuwe koningin en heeft de ruimte om verder te groeien", legt de imkersvereniging uit.

PARASOL OF AUTO De koningin vliegt uit en gaat dan, omringend door tienduizenden bijen, ergens zitten. ,,Vaak is dat aan een boomtak, maar de imkers treffen ook wel eens een bijenzwerm aan onder dakgoten, op tuin parasols of zelfs aan een auto of een fiets. De zwerm blijft daar meestal maar even hangen (maximaal een paar dagen), totdat verkennersbijen een definitief onderkomen hebben gevonden."

Door de verstedelijking vinden bijen weinig plekken -soms kiezen ze voor holle bomen- waar ze de ruimte vinden om nieuwe raten te bouwen. ,,Soms zijn de plekken ook heel onhandig voor bewoners, zoals in de nok van een schuur. Imkers komen daarom graag de zwerm ophalen om de bijen te verzekeren van een gezonde toekomst." 

De leden van de Imkersvereniging Eemkwartier nemen de gevangen zwermen mee naar huis en brengen ze over in een lege bijenkast. Als er geen kasten meer voorradig zijn onder de leden, kunnen ze worden ondergebracht in het nieuwe bijenzwermopvangcentrum bij boerderij Het Gagelgat in Soest.

MELDEN De imkersvereniging roept iedereen op om bijenzwermen te melden, dat kan bij secretaris Piet van Dijk via tel. 06-15825471 of door te mailen naar eemkwartier@gmail.com. De secretaris zet de melding dan op een gezamenlijke whatsappgroep waar tientallen imkers gebruik van maken. ,,De eerste die zich meldt, gaat op pad om de zwerm veilig te stellen. Op deze manier probeert Imkersvereniging Eemkwartier de natuur te ondersteunen en de bijen een goede nieuwe woonplek te geven."

advertentie
advertentie