Nu de Zumba- en danslessen niet door kunnen gaan, wandelt Gré Tilstra regelmatig met een aantal deelnemers.
Nu de Zumba- en danslessen niet door kunnen gaan, wandelt Gré Tilstra regelmatig met een aantal deelnemers. Gré Tilstra

Danslessen gaan niet door, dus wandelt Gré Tilstra nu met deelnemers

24 maart 2021 om 10:30 Corona

HOEVELAKEN Bewegen voor senioren is haar passie en haar beroep, maar dat werk kan ze door de coronamaatregelen helaas niet ten volle uitdragen. ,,De Zumba- en dansgroepen zitten nu alweer maanden thuis omdat ze geen lessen kunnen volgen. De Kopperhof is nog steeds gesloten”, vertelt Gré Tilstra.

Toch zit ze niet bij de pakken neer en is ze sinds februari aan de wandel met een aantal deelnemers, op gepaste afstand. ,,Het aantal deelnemers is wisselend per keer, maar iedereen die dat leuk vindt kan meedoen. We wandelen iedere keer steeds zo’n 5 tot 6 kilometer”, vertelt ze enthousiast. ,,Ik probeer steeds een leuke route samen te stellen. De deelnemers nemen vaak zelf drinken mee voor onderweg, maar als het lukt proberen we een wandeling te maken waarin een ‘koffie to go’ opgenomen is. De deelnemers hebben er veel plezier in en weten dat stilstand op hun leeftijd achteruitgang betekent. Bij voldoende belangstelling willen we ook een fietsroute opnemen, maar dat zit nog in de planning. Belangrijk is dat het ontspannend moet zijn, we zijn niet gericht op prestatie.”

Belangrijk is dat het ontspannend moet zijn, we zijn niet gericht op prestatie

GEZELLIG Waarom is bewegen zo belangrijk voor senioren? Tilstra: ,,Steeds meer onderzoeken tonen aan dat fitheid en vitaliteit veel positieve effecten hebben. Je wordt minder snel ziek, je herstelt sneller na een operatie en het vermindert de kans op dementie. Naast lichamelijke voordelen heeft het ook veel mentale voordelen: door deel te nemen aan een wekelijkse beweeg- of sportgroep, voel je je minder eenzaam en blijf je sociaal vaak actiever, het is ook heel gezellig onder elkaar. Het klinkt allemaal heel logisch, maar ik blijf het iedere keer weer benadrukken als ik senioren aan de telefoon heb die willen gaan bewegen, maar nog twijfelen.”

50 PLUS DAMES Als de coronamaatregelen versoepelen en binnen sporten in groepen weer is toegestaan, zullen de Zumba- en gymnastiekgroepen weer worden opgestart. ,,Dansen is de ultieme vorm van bewegen”, aldus Tilsta. ,,Het combineert emotie, sociale interactie, zintuiglijke stimulatie en motorische coördinatie met muziek. En wanneer veel zintuiglijke prikkels worden gecombineerd met beweging zorgt dat voor een extra stimulans voor de hersenen. Dansen is kortom supergezond. De deelneemsters in Hoevelaken zijn vanaf 50 plus, allemaal dames. Zo’n groep is ook heel close, het feit dat er enkel dames meedoen geeft het geheel als groep een extra veilig, vertrouwd gevoel.”

Dames die een keer mee willen lopen of meer informatie willen over de Zumba- en gymnastiekgroepen kunnen contact opnemen met Gré Tilstra via het telefoonnummer 06 22561753 of per mail naar tilst022@planet.nl.

Door Gerrit Steen

advertentie
advertentie