Afbeelding
NPO

Rutte kondigt versoepelingen aan: ‘We gaan meer risico nemen’

23 februari 2021 om 19:51 Corona

NIJKERK Middelbare scholen en het beroepsonderwijs gaan vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart weer klanten op afspraak ontvangen. Ook de contactberoepen, op sekswerkers na, kunnen vanaf 3 maart weer aan de slag. Daarnaast is buitensporten voor mensen tot en met 27 jaar weer toegestaan. De avondklok geldt voorlopig tot 15 maart, 04.30 uur. Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond tijdens de 51e persconferentie bekend gemaakt. 

WINKELEN Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart klanten ontvangen die zich minstens vier uur van tevoren hebben aangemeld. ,,Het wordt weer mogelijk die schoenen of jas te passen’’, zei Rutte. Voor het grootwinkelbedrijf biedt deze versoepeling weinig soelaas, maar het kabinet is in gesprek over eventuele steun aan deze bedrijven.

ONDERWIJS Het middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs gaat gedeeltelijk open. Leerlingen mogen minimaal een dag per week weer naar school. De rest van de week volgen zij thuisonderwijs. Wel is van belang dat zij de maatregelen volgen zoals 1,5 meter afstand houden, een mondkapje dragen. Ook pauzes moeten worden gespreid en aan looproutes worden gedacht. Scholen mogen tevens op andere locaties lesgeven, zoals in sporthallen of kerken. 

CONTACTBEROEPEN Ook de contactberoepen mogen weer aan de slag, op de sekswerkers na. Er wordt geargumenteerd dat het bij contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en chiropractoren, veelal om één-op-één contact gaat en daardoor gecontroleerd kan plaatsvinden. Reserveren en registratie is verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. De verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. 

BUITEN SPORTEN Mensen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen sporten in de buitenlucht op sportaccommodaties. Dat mag niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar.

POSITIEVE IMPACT Volgens de premier zijn de versoepelingen risicovol, maar lopen de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van de lockdown op. ,,Het moet wel vol te houden zijn’’, oppert hij. De premier hoopt dat de versoepelingen een positieve invloed op de maatschappij, met name het welzijn van mensen, zullen hebben. 

Het is met de verruiming wel belangrijk dat mensen zich nog beter aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. ,,Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid’’, zei hij. ,,Uw gedrag doet ertoe.”

8 maart vindt er een nieuwe persconferentie over de maatregelen plaats. De overige maatregelen worden tot 15 maart verlengd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie