Afbeelding
Maranke Pater

Eerste bewoners van Huize Sint Jozef vandaag gevaccineerd

1 februari 2021 om 17:05 Corona

NIJKERK In woonzorgcentrum Huize Sint Jozef en verpleeghuis De Pol in Nijkerk maakte Beweging 3.0 maandag een start met de vaccinaties. De 70-jarige meneer Schoenmaker, woonachtig in Huize Sint Jozef, had de eer om als eerste gevaccineerd te worden.

Het was vanmorgen 8.00 uur toen de voorbereidingen voor de vaccinaties begonnen. Nadat de vaccins waren opgehaald bij de apotheek van Beweging 3.0, moesten ze in het woonzorgcentrum klaargemaakt worden. Coördinerend verpleegkundige Ellen te Grotenhuis: ,,We weten wat we moeten doen, we hebben ook speciale scholing hiervoor gekregen. Je moet heel zorgvuldig werken: er mag geen lucht bij komen en er moeten vloeistoffen met elkaar gemengd worden zonder dat er ook maar iets verspild wordt. Nadat we de vaccins hadden klaargemaakt, was er nog wat papierwerk dat ingevuld moest worden.”

Eén van de bewoonsters van Huize Sint Jozef zit al te wachten tot ze aan de beurt is om geprikt te worden. De bereidheid voor de vaccinatie is groot onder de bewoners. Bea van Wakeren, teammanager van Beweging 3.0: ,,De bewoners kunnen bijna niet wachten om te worden gevaccineerd, ze kijken er erg naar uit.” 


Foto: Maranke Pater

VACCINEREN Doordat het woonzorgcentrum kort geleden getroffen werd door een virusuitbraak kunnen nog niet alle bewoners gevaccineerd worden. Na besmetting met het coronavirus moet namelijk vier weken met vaccinatie worden gewacht. Vandaag werden er daardoor maar zes bewoners in Huize Sint Jozef gevaccineerd en in De Pol zijn dat 59 cliënten. Van Wakeren: ,,Bewoners die minder complexe zorg nodig hebben, vallen onder de verantwoordelijkheid van hun eigen huisarts. Zij worden later gevaccineerd. De bewoners die behandeld worden door de specialist ouderengeneeskunde én die toestemming voor de vaccinatie hebben gegeven, worden vandaag gevaccineerd.”


Bewoners van Sint Jozef kregen vandaag een gebakje, vanwege de eerste prik. Foto: Maranke Pater

EENZAAM Van Wakeren geeft aan dat de afgelopen periode erg eenzaam is geweest voor de bewoners. ,,Het fijne is dat ze nu wel een vaste bezoeker mogen ontvangen.” Wat Van Wakeren vooral trof is dat een aantal bewoners die de oorlog heeft meegemaakt deze coronaperiode erger vindt, omdat er volgens hen nu nog minder bewegingsvrijheid is dan toen. Ook vinden ze het verschrikkelijk dat ze geen afscheid kunnen nemen van huisgenoten die in deze periode overlijden. ,,Daarom willen bijna alle bewoners hier in Huize Sint Jozef gevaccineerd worden. Het geeft ook aan hoe graag mensen terug willen naar het normale leven.”

Ondertussen druppelen de andere vijf bewoners binnen, onder wie meneer Schoenmaker, die vandaag als eerste gevaccineerd zal worden. De afdeling van meneer Schoenmaker is in verband met besmetting in quarantaine geweest. Schoenmaker: ,,Ik zie niet op tegen de prik. Het voelt al als een overwinning om hier beneden in de huiskamer te kunnen zitten. Ik ben al een tijdje niet meer beneden geweest.” Hij steekt vijf vingers op voor het aantal weken dat hij zijn kamer niet kon verlaten. ,,We moeten gewoon allemaal door deze periode heen. Het eerste wat ik ga doen als ik de tweede prik heb gehad, is op pad gaan met mijn scootmobiel.”

Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie