Afbeelding
Gerd Altmann/Pixabay

Nijkerk: 115 crisismeldingen tijdens corona

15 juli 2020 om 09:31 Corona Coronavirus

NIJKERK In het crisisteam van de gemeente Nijkerk zijn tot nu toe tijdens de corona-crisis 115 meldingen opgepakt. Er worden veel financiële problemen geconstateerd, soms direct te herleiden naar de corona-crisis. De problemen lijken veelal samen te hangen met overbelasting in de gezinssituatie. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.

Wijnand Kooijmans

De verwachting was dat veel van deze meldingen rondom overbelasting zouden wegvallen met heropening van de scholen. Toch blijven, zo constateert het college, nog altijd veel meldingen binnenkomen, waarin gezinnen er met opvang, financiële problemen en zorg niet goed uitkomen. Het crisisteam regisseert deze meldingen zo goed mogelijk. Geprobeerd wordt via out-of-the-box oplossingen elke hulpbehoevende op de juiste plek te plaatsen. Door de krapte op de huizenmarkt en het (landelijk) tekort aan crisis- en zorgverblijfplekken, blijkt dit vaak een lastige opgave.

GEBIEDSTEAMS In de brief wordt aangegeven dat de gebiedsteams op verschillende gebieden zijn uitgedaagd. Door de corona-crisis werken de consulenten nog steeds vanuit huis en hebben alleen face tot face gesprekken met inwoners die meerdere problemen hebben of problemen die de veiligheid in gevaar brengen. Zowel de inwoners als de consulenten willen graag terugkeren naar het oude normaal. De huidige situatie is soms ingewikkeld omdat er, zo geeft het college aan, constant afwegingen moeten worden gemaakt in hoeverre het noodzakelijk is om inwoners en collega’s te ontmoeten. 

WERKDRUK Een andere uitdaging voor de gebiedsteams was het hoge ziekteverzuim en de hoge werkdruk. Het college kan melden dat het ziekteverzuimpercentage aanzienlijk is gedaald. Er zijn nog een aantal consulenten aan het re-integreren maar niemand is meer honderd procent ziek. Doordat de laatste maanden geen hulpverleningsgesprekken zijn gevoerd, er extra tijdelijk personeel is ingehuurd en efficiënter is gewerkt is de werkdruk lager geworden. Aanmeldingen worden weer grotendeels binnen de geldende termijn opgepakt.

NOODOPVANG In de gehele corona-periode is in de gemeente Nijkerk geen gebruik gemaakt van noodopvang in de avonden en de weekenden. Alle vormen van kinderopvang functioneren sinds 8 juli weer op de normale manier. In de zomermaanden houdt het schoolbestuur van de Hervormde Schoolvereniging te Nijkerk, in samenwerking met de bibliotheek de Zomerschool. Gedurende zes weken kunnen kinderen die door corona onderwijsachterstand hebben opgelopen drie dagdelen per week terecht op de locatie van de Maranathaschool. Op dit moment zijn er ongeveer vijftig kinderen uit de gehele gemeente en vanuit de diverse schoolbesturen aangemeld.

Het college constateert dat corona in de afgelopen periode ook voor positieve ontwikkelingen heeft gezorgd, zoals bijvoorbeeld de straatcoördinatoren. Hierdoor zijn nieuwe mensen in beeld gekomen die ondersteuning kunnen geven, bijvoorbeeld eenzame ouderen. De eigen kracht van de samenleving wordt, zo geeft het college aan, op deze manier meer benut en versterkt. Het streven is dit ook na de coronapandemie vast te houden.

VRAAG De vraag naar bedrijventerreinen trekt weer aan. In het begin van de coronatijd was de vraag behoorlijk stil gevallen. De laatste maanden zijn er, zo zegt het college, weer bedrijven met belangstelling voor de koop van een bedrijfsterrein. Ook gegadigden die de gesprekken hadden stilgelegd tonen weer belangstelling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie