Afbeelding
Pixabay

'Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan'

22 juni 2020 om 20:00 Corona Coronavirus

NIJKERK (ANP) Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 juli maximaal honderd mensen bij elkaar mogen komen in bijvoorbeeld de horeca, theaters en bij bijeenkomsten zoals begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten. Nu zijn dat er nog maximaal dertig. Overeind blijft dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen na de zomer weer helemaal open. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten.

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over deze versoepelingen die het kabinet al eerder had aangekondigd, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving door het AD en de NOS. Woensdag neemt het crisisberaad van het kabinet (MCCb) hierover een formeel besluit. Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge lieten eerder al doorschemeren dat het er goed uitziet voor de versoepelingen.

SPORTSCHOLEN Het OMT, waarin deskundigen zitten, vergaderde maandag over een pakket aan versoepelingen. Het gaat verder om de heropening van sportscholen, kantines, casino's en sauna's. Die moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen zoals een goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden.

MIDDELBARE SCHOLEN Middelbare scholieren gaan sinds begin juni deels weer naar school. Ze gaan in groepen en moeten afstand houden. Na de vakantie kunnen ze weer volledig naar school, mits het coronovirus nog goed onder controle is. Ook moeten de scholen hygiënemaatregelen hebben getroffen.

ONTEVREDEN Scholierenorganisatie LAKS reageert verheugd op het bericht. De organisatie is groot voorstander van een volledige heropening. ,,Wij denken dat de maatschappelijke gevolgen voor deze generatie zwaarder wegen dan de mogelijke gezondheidsrisico's, die beperkt zijn", zegt voorzitter Pieter Lossie. Hij wijst op een peiling onder de achterban, die erop duidt dat veel scholieren ontevreden zijn over onderwijs op afstand en achterstanden vrezen. Meer dan tweederde van de 2000 jongeren die de enquête invulden, gaat het liefst weer iedere dag fysiek naar school.

Uit een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) gaven werknemers in het voortgezet onderwijs onlangs aan dat hun leerlingen zich vaak niet aan de afstandsregel houden. De bond wil pas reageren als het kabinet een formeel besluit heeft genomen.

Het kabinet volgt niet alle adviezen van het OMT, maar op de hoofdlijnen gebeurt dat wel. De afgelopen weken zijn al stapsgewijs flinke versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al weken gestaag.

advertentie
advertentie