Annemieke Drost, coach bij Bzzzonder, stond door de coronacrisis voor een grote uitdaging.
Annemieke Drost, coach bij Bzzzonder, stond door de coronacrisis voor een grote uitdaging. Bente Joy

Samen tijdens corona: Bzzzonder hield alle locaties open tijdens crisis

27 mei 2020 om 15:00 Corona Coronavirus

NIJKERK De start van de gedeeltelijke lockdown zit in ieders geheugen gegrift, zo ook bij Annemieke Drost, coach bij Bzzzonder. De afgelopen maanden heeft ze met de verschillende vestigingen de noodopvang voor zorgkinderen en ouders met een cruciaal beroep vormgegeven.

,,Als we echt kijken naar de allereerste week dan stond de noodopvang centraal. Eerst moest de definitie nog vastgesteld worden, want wanneer spreek je van een cruciaal beroep? Toen we daar meer duidelijkheid over hadden, konden we aan de slag.” Het werd een grote uitdaging om alles goed te stroomlijnen. ,,Ouders met een cruciaal beroep die normaal gesproken opvang bij grootouders hadden geregeld kwamen hun kinderen nu bij ons onderbrengen gedurende deze periode. We hebben hen met open armen ontvangen.”

FLEXIBEL Binnen Bzzzonder werd de telefoondienst uitgebreid. ,,Het gebeurde regelmatig dat een nieuw kind ‘s avonds om 20.00 uur aangemeld werd en binnen 22 uur op de groep was.” Natuurlijk was die flexibiliteit wel even wennen voor de pedagogisch medewerkers op de groepen. ,,Gelukkig had iedereen er een gepaste zin in om deze uitdaging samen aan te gaan. Alle kinderen werden met liefde opgevangen, ook onbekende kinderen. Onze medewerkers hadden een extra drive om hen bij ons thuis te laten voelen.” 

Er ontstonden verschillende situaties binnen opvangorganisaties. Bzzzonder koos ervoor om alle opvanglocaties open te houden. ,,We zijn geen groepen samen gaan voegen, al liep het aantal kinderen wel per groep terug, omdat we alleen de opvang voor cruciale beroepen konden doen. We zijn met zoveel mogelijk vaste medewerkers van de locaties op de eigen locaties blijven werken, om de groepen kinderen veiligheid en vertrouwen te kunnen bieden. Voor veel kinderen was het een en onzekere periode. Ze hadden niet direct door dat er een ernstige crisis gaande was. In de weken die volgden kwamen wel de vragen. Of ze nog wel naar hun sport konden, of met papa en mama op vakantie. Waarom ze opa en oma niet mochten zien. We hebben al hun vragen zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.” 

Bzzzonder biedt normaal gesproken ook opvang voor kwetsbare kinderen. ,,Deze kinderen kwamen thuis te zitten. We hebben bewust contact gehouden met het thuisfront om te peilen hoe de zorg voor hun kinderen ging. Als we merkten dat het ouders teveel werd, konden er uitzonderingen gemaakt worden, zodat we ouders konden ontlasten.”

GEMEENTE Al heel snel werd er door de gemeente een appgroep gestart waarin opvangorganisaties vragen konden stellen aan de gemeente en aan de GGD. ,,Instanties stelden zich heel laagdrempelig op. Er was niet altijd direct een oplossing voor wat je aandroeg, maar dat hoefde ook niet, als er maar meegedacht kon worden. Ons grootste probleem waren de verschillende schooltijden die de basisscholen hanteerden. Sommige scholen stapten over op een continurooster waardoor er een gat ontstond naar het moment dat wij de kinderen konden ophalen. Dit is door de gemeente goed opgepakt door bijvoorbeeld Nijkerk Sportief en Gezond in te zetten als tussenoplossing.” 

Drost ziet de toekomst positief tegemoet. ,,We weten niet goed hoe de economie zich zal herstellen en of de werkloosheid gaat stijgen en contracten met kinderopvang zullen doorlopen. Ondertussen blijven wij gewoon met ons hart werken bij Bzzzonder en proberen we iedere uitdaging in deze crisis samen aan te gaan door te blijven denken in mogelijkheden met voor iedere partij een passende oplossing en streven we naar een veilig en vertrouwde omgeving voor ieder kind waar het zich Bzzzonder welkom voelt. Dan is ons waardevolste doel behaald."

Bekijk hieronder de bijbehorende video.


Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Nijkerk.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie