De werkdagen van Harke Dijksterhuis beginnen gewoon op de 'normale' tijd.
De werkdagen van Harke Dijksterhuis beginnen gewoon op de 'normale' tijd. Gemeente Nijkerk

Wethouder in coronatijd: 'Het blijft vreemd, zo stil op straat'

Corona Coronavirus

NIJKERK Het is al heel wat weken geleden dat de overheid opriep zoveel mogelijk thuis te blijven. En thuisblijven betekent voor veel mensen ook thuiswerken, zo ook voor de Nijkerkse wethouders. Voor StadNijkerk.nl hield wethouder Harke Dijksterhuis een 'dagboek' bij, om een kijkje achter de schermen te geven tijdens een werkdag in coronatijd.

[06.45 uur] De wekker gaat. Gewoon op de 'normale' tijd. In huis is het nog stil, even een moment voor mijzelf. Scheren, douchen, ontbijten en de krant. Ik ben geen ochtendmens, dus deze stille start van de dag bevalt me prima. Langzamerhand komen de andere gezinsleden ook beneden.

[07.45 uur] Onze predikant, Albert Postma, heeft in deze coronatijd elke werkdag een korte audio-overdenking. Via de wijkkring krijg ik die dagelijks op de app, maar hij is ook na te lezen op Facebook. Met het eerste bakje koffie in de hand, vanuit de Bijbel even stil staan bij deze bijzondere tijd en de rol die wij daarin mogen vervullen. Mijn gedachten gaan uit naar al die mensen die het nu zo veel zwaarder hebben dan ik. De app gaat vervolgens door naar mijn vader en schoonmoeder. Ook zij luisteren op die manier mee.

[08.00 uur] Het laatste leeswerk voor de overleggen van vandaag. En nog even een paar telefoontjes met onze medewerkers. Bewonderingswaardig hoe zij vol passie door blijven werken. Ook vanuit de soms turbulente thuissituaties.

[10.00 uur] Collegevergadering. Via een groepsgesprek lopen we de verschillende voorstellen door en nemen we besluiten. Maar gelukkig beginnen we standaard met het rondje 'hoe zitten we er bij' en daarna 'wat zijn de corona-actualiteiten?'. Zijn we al snel wel weer een uur verder trouwens. Maar het voelt goed om ook op deze manier met de directe collega's verbonden te zijn.

[12.30 uur] Lunch. Vanuit alle hoeken van het huis zijn de andere gezinsleden ook aangeschoven. Even bijpraten over schoolwerk en andere zaken. Mooi om te zien hoe zelfstandig die gasten van 10, 13 en 15 jaar bezig zijn en vooral ook elkaar helpen. En complimenten voor de (Nijkerkse) scholen, voor het uitdagende aanbod wat ze ook in deze tijd weten neer te zetten. Voordat we weer verder gaan met werken even de coronaliveblog checken.

[13.30 uur] E-mail bijwerken en verschillende telefoontjes. Onder andere met mensen over een aantal lokale initiatieven in onze samenleving. Geweldig hoeveel energie dit geeft. Fijn dat wij als gemeente daar vaak een verbindende rol kunnen spelen.

[15.00 uur] Digitale vergadering met de collega's uit de Regio FoodValley. Ook het niet-corona werk gaat door. We zetten de laatste puntjes op het concept van de Regionale Energie Strategie. In de maand mei zullen onze gemeenteraden dit bespreken.

[17.00 uur] Even ontspannen en tijd voor wat huishoudelijke zaken. Koken of de was afhalen. Na het eten even lekker in de tuin met de twee jongsten. Onze eigen variant van trampoline-voet-volley doet het nog steeds goed. En als de tijd het toe laat en ik even wat anders wil dan coronanieuws: op tv stiekem even buurten bij die quilty pleasure uit mijn jeugd: The A-team.

[20.00 uur] Afstemming met de fractie van de ChristenUnie - SGP. We hebben in deze bijzondere tijden de afspraak elkaar elke dinsdagavond even digitaal te ontmoeten. Dit is heel waardevol.

[21.30 uur] Een laatste blik op de mail en dan de computer uit. Samen met Annemiek nog even napraten met onze oudste dochter en een laatste blik op het nieuws. Of nog even een blokje om voor een frisse neus. Het blijft vreemd, zo stil op straat!

Harke Dijksterhuis

advertentie