Afbeelding
Harry Koelewijn

Veel animo voor overbruggingsregeling in Nijkerk

1 april 2020 om 19:20 Corona Coronavirus

NIJKERK Bij de gemeente zijn in korte tijd 135 aanvragen ingediend om in aanmerking te komen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Het aantal keren dat een aanmeldingsformulier is aangevraagd staat op 290.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de informatiebrief die door het college van burgemeester en wethouders is verzonden aan de gemeenteraad. Op het gebied van de openbare orde hebben er, tot nu toe, geen grote incidenten plaatsgevonden. Het algemene beeld is dat het rustig is. Slechts in een enkel geval is een extra gesprek noodzakelijk gebleken.

De zorgverlening kan op dit moment binnen de totale gemeente Nijkerk nog voldoende worden gewaarborgd. Dat blijkt onder meer uit de regelmatige contacten die worden onderhouden met huisartsen, gezondheidscentra en verzorgingshuizen.

CONTACTEN Door de gebiedsteams worden proactief contacten onderhouden met gezinnen die bij hen bekend zijn. De consulenten die zich bezig houden met ouderen nemen regelmatig de tijd te bellen met die ouderen. Zij hebben in deze tijd meer behoefte aan een luisterend oor.

Vanuit het crisisteam jeugd zijn wel verschillende casussen opgepakt. Hierbij wordt intensief overleg gevoerd met betrokken organisaties om de ontstane crisissen zo goed mogelijk op te pakken.  Hier tegenover staat dat er ook signalen zijn van inwoners die aangeven minder stress te ervaren door corona. Geen volle agenda's, sportclubjes, speelafspraken et cetera

ZORG Bij de aanbieders van zorg en ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning is geïnventariseerd welke zorg en ondersteuning nog kan worden geleverd en welke alternatieve oplossingen worden ingezet. Bij het college van burgemeester en wethouders zijn er geen signalen dat zaken niet goed verlopen.

Met winkeliers wordt nauw contact onderhouden over de aanpassingen die nodig zijn om de bedrijfsvoering te laten voldoen aan de landelijke regels. Met marktmeesters en standplaatshouders zijn goede afspraken gemaakt over de doorgang van de markten.

BRUILOFTEN De trouwzaal is heringericht om trouwerijen toch doorgang te kunnen laten vinden. De tendens is echter dan veel bruidsparen er voor kiezen om het huwelijk te verplaatsen naar een later moment in het jaar. De regels rond begrafenissen vinden over het algemeen genomen begrip bij mensen.

Ten aanzien van de milieustraat geldt dat de extra regels die zijn opgesteld strikt worden gehandhaafd. Beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt door de medewerkers in de buitendienst nog zo veel mogelijk uitgevoerd. De voorschriften en maatregelen worden hierbij wel gevolgd.

RAAD Door het college wordt onderzocht welke voorstellen het college kan behandelen en kunnen worden aangeboden aan de raad voor behandeling. Ook wordt gekeken hoe de raad goed op de hoogte kan worden gehouden van alle zaken die spelen rond de bestrijding van het corona-virus en de maatregelen die daartoe worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie