Afbeelding
bdu

Plakbandje

25 juli 2018 om 11:16 Lokaal/Column

Nu.nl publiceerde zondag 'De do's en dont's van een buurtapp', Lindanieuws.nl kwam in juni met '10 x 'gezellige' gesprekken in de buurtapp' en als je even googelt regent het hits als 'Stop de berichtenterreur: 5 regels voor een goede WhatsApp-groep in de buurt'. Het is een succesvol burgerinitiatief: met je buren in een Whatsapp-groep om de wijk in de gaten te houden. Maar als je niet oppast vliegen de vermistekattenfoto's je om de oren en verwijdert buur na buur zichzelf uit de groep. Ik denk dat er in al die buurtapps een schat aan inspiratie te vinden is voor een televisieserie á la De Luizenmoeder. Daar krijg je makkelijk een seizoen mee gevuld.

Het gedrag van mensen in WhatsApp-groepen; ik vind het fascinerend en soms bloedirritant. Niet iedereen heeft even goed door wat 'de regels' zijn. Zo is zo'n buurtapp niet bedoeld om de buurtbarbecue te plannen en zitten de meeste buren niet te wachten op opmerkingen als 'hé buur, je mag mijn auto ook wel even wassen'. Emoji's kunnen leuk en handig zijn, maar ook verwarring en geruzie opleveren. Eervolle vermelding vind ik hier op zijn plaats voor het duimpje omhoog, dat vaak bedoeld is als instemmende reactie. Prima natuurlijk, maar 43 duimpjes na elkaar schieten hun doel ruimschoots voorbij (buurvrouw X heeft de groep verlaten). Aan beheerders de (ondankbare) taak om verrommeling tegen te gaan met boodschappen als 'deze WhatsApp-groep is alleen bedoeld voor veiligheidsmeldingen, reacties graag in privéberichten'. Om daar na de thumbsup-regen die volgt aan toe te moeten voegen: 'ook geen duimpjes!'.

Maar goed, als je de onzin en irritaties wegdenkt, bewijst zo'n buurtapp wel zijn waarde. In Nijkerkerveen signaleerden deelnemers aan een WhatsApp-groep vorige week dat een bestuurder van een rode auto met een jeugdige handlanger plakbandjes plakte op sloten van huizen. Dat schijnt een bekende truc van inbrekers te zijn om te bepalen of de bewoners op vakantie zijn. De politie kreeg diverse meldingen binnen van tape op sloten en riep inwoners op extra goed op te letten. Lang leve de sociale controle van alerte buren! Ik weet niet of de komst van buurtapps eraan heeft bijgedragen, maar Nijkerkers geven de veiligheid in hun woonomgeving een ruime voldoende (7,5). Dat bleek vorige week uit de Veiligheidsmonitor 2017. Bijna 8 op de 10 inwoners vinden dat mensen in hun buurt op een prettige manier met elkaar omgaan. Blijkbaar valt het hier wel mee met de berichtenterreur in appgroeps (duimpje omhoog).

Nelleke den Besten.

advertentie
advertentie