Afbeelding
BDUmedia

Column: Kiezen voor Nijkerk

18 november 2021 om 09:32 Column Column

Terwijl we nog in afwachting zijn van een regeerakkoord naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen die op 17 maart 2021 gehouden zijn, maken lokale media en politici zich op voor alweer de volgende verkiezingscampagne. Op 16 maart 2022 mogen we namelijk weer naar de stembus. Dan staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. 

Met de samenwerking ‘Kiezen voor Nijkerk’ sorteren Stad Nijkerk, A1 Mediagroep, Bibliotheek Nijkerk en Nijkerk.nieuws.nl daar alvast op voor op www.kiezenvoornijkerk.nl. Vijf stellingen geven inzicht in hoe zichtbaar deelnemers de Nijkerkse politiek vinden, of zij vinden of er in onze gemeente echt iets te kiezen en te beleven valt, in hoeverre de politiek inwoners bij ontwikkelingen betrekt en in hoezeer inwoners zich betrokken voelen. Daarnaast is er ruimte voor concrete opmerkingen over wat de komende jaren prioriteit moet krijgen. Zo kan het debat met politieke partijen gerichter worden aangegaan. 

Een goed initiatief, vind ik, want ik weet nog dat ik de campagne in aanloop naar de vorige stemronde in onze gemeente nogal gezapig vond. Op de stadhuis-kras-op-de-tong van het CDA na (uiteindelijk met breed gedragen effect, dat moet je ze nageven) waren er eigenlijk geen breekpunten en voor veel details was in de partijprogramma’s ruimte gelaten voor dialoog met inwoners. Heel nobel en harmonieus allemaal, maar in campagnetijd willen we graag zien dat partijen kleur bekennen zodat duidelijk zichtbaar wordt wát er te kiezen valt en dat het dus zin heeft om gebruik te maken van je stemrecht. Overigens klopt mijn persoonlijke analyse niet helemaal met de tussenstanden van de poll van oktober en november, toen zo’n 50 procent van de deelnemers aangaf dat er ‘echt wat te kiezen valt in Nijkerk’. 

Toch is mijn advies aan lokale politici om regelmatig even naar www.kiezenvoornijkerk.nl te surfen om op de hoogte te blijven van de ‘stand van de stad’. En om de site ook te promoten onder kiezers, om te voorkomen dat reacties alleen maar komen vanuit de bubbels van politici en journalisten of uit de hoek van beroepszeurpieten. Hoe breder gedragen, des te representatiever de signalen. 

Lees je mijn column, doe dan ook zeker even mee aan zo’n vragenlijst, dan geven de uitkomsten een betrouwbaar beeld weer en ervaar je dat de gemeenteraad één van de meest toegankelijke politieke organen kan zijn met allerlei spelers die je zomaar in het wild kunt spotten en aanklampen. Neem geen blad voor de mond, dan zorgen we samen voor een beetje meer vuurwerk in de komende campagne!

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie