Afbeelding
BDUmedia

Column: Bende

12 augustus 2020 om 11:30 Column

NIJKERK In de afgelopen week heb ik twee keer een vogel met een stuk plastic in zijn snavel zien rondhupsen / vliegen. Daar word ik dan een beetje verdrietig van, omdat het zo onnodig is. Er staan overal prullenbakken en als ze er niet staan, hoeveel moeite is het dan om je rommel even bij je te houden tot je wel weer in de buurt van een afvalemmer bent?

De eerste vogel had de wikkel van een chocoladesnack in zijn bekje en zag ik bij de vijver in Paasbos. Als mensen praten over verloedering van deze buurt, kom ik graag voor mijn wijk op, maar ik kan niet ontkennen dat zwerfvuil hier helaas (ook) een issue is. Vorig jaar zag ik (vlak na wat Paasbospromotie in mijn column) in het speeltuintje bij het winkelcentrum dat een jochie van een jaar of 10 zijn chipszakje heel bewust op de grond liet vallen. Toen ik hem met een veelbetekenende blik aankeek en hem droog wees naar de prullenbak op nog geen twee meter afstand, ruimde hij zijn afval alsnog schoorvoetend op.

Dat er mensen zijn die afval zomaar van zich afgooien was natuurlijk niet verbazingwekkend, daar zijn genoeg bewijzen van te vinden. Ik had het alleen nooit achter zo'n jochie gezocht. Als hij dat al doet, loop ik dan het risico dat mijn dochter zich erover een paar jaar ook aan bezondigt? Ik hoop het niet. Laat ik haar nog maar vaak aan dat vogeltje herinneren, dat die wikkel hopelijk ook weer ergens heeft gedropt en er niet in gestikt is...

Overigens is aan de oever van die vijver niet alleen zwerfvuil te vinden, maar zie je ook dat er complete lunchboxen worden omgekiept voor de eendjes. Tip: je kunt ook gewoon tegen je vader/moeder/partner zeggen dat je niet zo gecharmeerd bent van wat hij/zij voor je heeft klaargemaakt.

Terug naar het zwerfvuil. Ik heb al eens eerder lof uitgesproken voor mensen die afval op straat opruimen, ook al hebben zij het er zelf niet neergegooid. Ergens is dat wel een beetje dubbel, want hoe leren de notoire vervuilers zichzelf verbeteren als er steeds iemand is die de rommel achter hun kont toch wel weer opraapt? Maar toch, een schone straat nodigt net iets meer uit om zelf ook je afval netjes weg te gooien dan een straat die toch al bezaaid is met materiaal waar vogeltjes dus in kunnen stikken.

Misschien moet ik me ook maar eens aanmelden voor zo'n brigade, of zelf op pad gaan samen met mijn dochter, zodat zij nooit tot de gooi-je-chipszakje-lekker-van-je-af-bende gaat horen. De vogels zullen ons dankbaar zijn.

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie