Afbeelding
Fabian Boot

Huis van de Stad 2

Lokaal/Column

Zoals verleden week aangegeven vandaag deel 2 van de column 'Huis van de Stad'. Deze week focus ik op de standpunten van de lokale partijen. Omdat de CU-SGP, Pro21 en de Lokale Partij niets in hun verkiezingsprogramma over het Huis van de Stad hadden opgenomen, ben ik genoodzaakt me te beperken tot de twee kemphanen, het CDA Nijkerk-Hoevelaken en de VVD Nijkerk-Hoevelaken.

Op alfabetische volgorde begin ik met het CDA, hoewel de grootste politieke partij in Nijkerk maken ze geen deel uit van de coalitie. Zij zijn altijd tegen nieuwbouw geweest en wilden graag dat het huidige stadhuis verbouwd werd, omdat dat volgens hen de goedkoopste optie is. Tijdens de verkiezingen droegen ze dit standpunt groots uit door met een vrachtwagen al toeterend naar het stadhuis te rijden.

Op de vrachtwagen stond een grote scheepstoeter en de campagnevoerders moesten het met een lullig 'Barry Hughs' rolfluitje doen. Maar opvallen deed het zeker, ook door de tekst: 'Een nieuw gemeentehuis? Zijn ze nu helemaal betoeterd!' In een persbericht op 12 maart 2018 gaf het CDA een toelichting, ik citeer: 'Nieuwbouw kost 865.000 euro per jaar en een renovatie zonder parkeergarage 440.000 euro. (...) Het CDA wil de voorstellen opnieuw in de raad bespreken, met alle cijfers tot in detail op tafel. (...) Wij willen een stadhuis dat pas 24 jaar oud is niet afbreken maar renoveren, dat is pas echt duurzaam.' Op 3 juni jl. herhaalden ze dit standpunt via sociale media.

De VVD maakte een video getiteld 'Geldsmijterij?', waarin Richard van Hussel en Niels Staal eerst stelden dat het in de campagne vaak over dingen gaat die partijen niet willen. ,,Wij laten zien wat we wel willen voor Nijkerk. Neem de havenkom, die staat er al 25 jaar verpauperd bij. Dat vindt de VVD een gemiste kans. Het kan ook anders, een bruisende havenkom met fraaie huizen, gecombineerd met een nieuw Huis van de Stad. Een boost voor dit fraaie en historische stukje Nijkerk. Geldsmijterij?" De VVD vindt dat je niet alleen naar de kosten moet kijken, maar ook naar de financiële en maatschappelijke opbrengsten.

Het coalitieakkoord besteedt slechts één zin aan dit onderwerp, waarin ze uitgaan van ontwikkeling door een marktpartij en de gemeente als huurder. Volgende week meer over een mogelijk referendum, waar de Nijkerkse bouwkundige Cris van den Berg het initiatief voor wil nemen.

Theo Zuurman

advertentie