Een Herenstrijd

12 februari 2019 om 13:12 Lokaal/Column

Ongetwijfeld heeft u verleden week gelezen over de strijd tussen de Nijkerkse supermarkten met enerzijds Rob Veltink (37) namens de Jumbo en Boni en anderzijds Gerard van den Tweel (74) namens Albert Heijn. Nu denk je bij een strijd tussen supers al snel aan een prijzenoorlog, maar hier ligt het anders. Het is een beleefde 'Herenstrijd'. De heren zijn uitermate vriendelijk voor elkaar, Rob Veltink zegt tegen Maranke Pater in het AD/AC dat hij 'enorm veel waardering' voor Van den Tweel heeft. ,,Als ondernemer heeft hij een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en ook voor de Nijkerkse samenleving heeft hij het nodige betekend.'' En Van den Tweel over zijn collega's: ,,Ook de collega's hebben niet stil gezeten en nieuwe winkels hebben zich in Nijkerk gevestigd en uitgebreid. Geen punt, ik ben altijd uitgegaan van de eigen kracht van iedere ondernemer.''

Wat is er nu precies aan de knikker? De AH aan de Friewijkstraat werd in 1995 gebouwd en volgens Van de Tweel was het aan renovatie en vernieuwing toe. Er werd in december 2017 een plan bij de gemeente ingediend voor een grondige verbouwing, inclusief sloop kantoorgedeelte. Maar de gemeente ging niet akkoord, door de verantwoordelijke wethouder Wim Oosterwijk werd als argumentatie genoemd dat er al genoeg winkeloppervlakte aan supers was en niet paste in het detailhandelsbeleid van Nijkerk. Oosterwijk gaf hierbij aan wel in gesprek te zijn met AH om de mogelijkheden voor uitbreiding verder te onderzoeken. Van de Tweel diende een nieuw revitaliserngsplan in en daar kreeg hij in december 2018 groen licht voor. De betrokken wethouders Oosterwijk een Broekman lieten weten dat zij zich kunnen vinden in de wens te vernieuwen: ,,Als college willen we innovatieve plannen waar mogelijk de ruimte geven.'' Wel plaatsten ze de kanttekening dat het binnen de voorwaarden uit het Nijkerkse detailhandel beleid moet passen zoals het beschermen van het kernwinkelgebied van de binnenstad.

En daar wringt nu de schoen volgens Veltink: ',,De uitbreidingsplannen ondermijnen de initiatieven voor het versterken van het Nijkerkse centrum.'' Veltink nam een advocaat in de arm om een rechtszaak voor te bereiden als de gemeente een definitieve vergunning aan Van den Tweel afgeeft. Dit was voor Van den Tweel aanleiding een ingezonden brief te schrijven waarin hij meldt dat hij voor zijn klanten geen forse vertraging en onzekerheid wil. Daarom heeft hij zijn ambitieuze plannen bijgesteld, zodat juridische procedures niet meer nodig zijn. Misschien iets voor Mr. Frank Visser doet Uitspraak???

Theo Zuurman.

advertentie
advertentie