Afbeelding
bdu

Wel of niet?

23 januari 2019 om 11:25 Lokaal/Column

Zijn er echte Nijkerkers die nog steeds denken dat de ING vorige week is overvallen? Of die op zijn minst dat vermoeden hebben, omdat er vuur is waar rook is? Bizar hoe dat gaat: er hangt een poosje een politiehelikopter boven Nijkerk, mensen worden nieuwsgierig en de geruchtenstroom komt op gang op social media. Dat begint met de vraag: wat is er aan de hand? En het neemt een vlucht als iemand een suggestie doet: ik hoorde dat er een overval was op... Is het gerucht eenmaal de wereld in dan verspreidt het zich razendsnel, alle nuchtere reacties (zoals "ik was net nog bij die bank, er was niets aan de hand") ten spijt. Is onze sensatiezucht groter dan onze realiteitszin?

Vroeger - toen social media er nog niet waren - bestond een vergelijkbaar fenomeen al wel. Als iemand zich aan het "begin van de straat" in de vinger sneed, was aan het "einde van de straat" zijn hand eraf (volgens de tamtam). Een mooi voorbeeld van die sensationele overdrijving is het originele verhaaltje van Annie M.G. Schmidt over Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan (inmiddels ook bekend van het Sinterklaasjournaal). In de klassieke versie haalt Hendrik Haan geen water uit de Zaan, maar heeft hij de kraan open laten staan. En de dames die dat verhaal in het versje doorvertellen maken het steeds dramatischer. De hoofdrolspeler weet wel beter: het verhaal is overdreven. Dus eindigt het versje met een anticlimax: "Alle dames gingen vlug teleurgesteld naar huis terug."

Hoe zit dat met het gerucht over die overval? Is dat nu ook de wereld uit? Ik weet nog dat ik het gespeculeer zag en dacht: zolang traditionele media niets melden, zal het wel meevallen. Maar met de komst van social media verandert de rol van kranten/nieuwssites ook. Misschien is níet melden dat er wèl iets gebeurd is (omdat er niets gebeurd is) niet meer genoeg. Misschien moeten media voortaan wèl melden dat er níets gebeurd is, om geruchten te stoppen. Diverse redacties hadden namelijk navraag gedaan bij de politie. Er bleek niets aan de hand. Of we blijven gewoon nuchter nadenken met z'n allen. Kan ook :)

Nelleke den Besten.

advertentie
advertentie