Afbeelding
bdu

Een jaar

Lokaal/Column

Het is een beetje cliché, maar de laatste week van het jaar is traditioneel een tijd waarin we terugblikken en vooruitkijken. Dus kom ik ook maar met een volstrekt willekeurig jaaroverzicht, met het risico dat mijn laatste column van het jaar net zo gezapig wordt als de verkiezingscampagne waar het jaar mee begon. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart was het CDA de enige partij die wat reuring veroorzaakte, door zich als enige echte vox populi te profileren. Dat legde hen electoraal geen windeieren, maar streek andere partijen voldoende tegen de haren in om de christendemocraten nog een regeerperiode naar de oppositie te verwijzen.

Het was het jaar van de laatste ballonnenwedstrijd op Koningsdag, want hoe mooi dat er ook uitziet, actief bijdragen aan het vergroten van de plasticsoep in onze zeeën kan echt niet meer. Die ballonnen mogen dan niet meer opgaan, er was ook een nieuw evenement op de kalender: de Ronde van Nijkerk, een waar wielerspektakel in de binnenstad dat hopelijk een vervolg krijgt. Het was het jaar van de opening van het Jaap-van-der-Krol-bad, waarover al veel water naar de zee gedragen is, maar dat inmiddels een vertrouwd onderdeel is van de voorzieningen waar menig Nijkerker gebruik van maakt. Omdat 2018 ook het zonnigste jaar ooit gemeten was, dachten we wel vaak terug aan het buiten zwemmen bij Bad Bloemendal. Dat zal nog wel even zo blijven.

Het was het jaar waarin de Nijkerkse raad zich achter de uitgangspunten van de statiegeldalliantie schaarde en waarin voorbereidingen werden getroffen om het scheiden van afval voor ons nog makkelijker te maken. De aankondiging van de mogelijkheid een PMD-container aan te vragen werd niet geheel zonder gemopper ontvangen, want zo'n extra container in je tuin is lelijk en als je toch al elke week naar één van de milieupleinen gaat, wat win je er dan mee? Gemak en toch ook wel tijd, schat ik, laten we het vooral gaan ervaren vanaf 1 januari (pssst... de vuilnisophaaldag wijzigt in sommige wijken, de app AfvalWijzer schijnt heel handig te zijn om geen lediging te missen). Het was ook het jaar dat de binnenstad op slot ging voor autoverkeer. De parkeerplaatsen op het maaiveld bestaan nog, maar de herontwikkeling van onze binnenstad gaat door.

Zomaar een greep uit wat er afgelopen jaar in Nijkerk gebeurde. Stilstaan, terugblikken en vooruitkijken kan ook de komende dagen nog, samen met familie en vrienden, onder het genot van een glas bubbels en een oliebol. Fijne en veilige jaarwisseling!

Nelleke den Besten.

advertentie