Afbeelding
bdu

Lichtpuntjes

12 december 2018 om 11:22 Lokaal/Column

Op sociale media wemelt het van plaatjes van kerstbomen. Echt, nep, klein, groot, fraai of sober versierd, met of zonder piek. Nu de Sint het land verlaten heeft en we de kortste dagen van het jaar beleven, verlichten we onze huizen (en tuinen) sfeervol, in opmaat naar de feestdagen. Die voorpret, die hoort bij de tijd van het jaar. Net als schaatsen bij Nijkerk on Ice, compleet met koek en zopie en (foute) kerstmuziek die uit de speakers schalt. En lijstjes, het is ook de tijd van lijstjes. We kiezen de beste sporters en het woord van het jaar, we stellen onze top 2000 samen en ranken onze politici.

Maar er is ook iets dat ontbreekt dit jaar. En dat maakt dat ik toch nog niet helemaal in de decemberstemming ben: geen Glazen Huys Nijkerk. Geen live radio en televisie vanaf het Plein. Geen verzoeknummers voor (lokale) goede doelen. Geen (te) gekke acties van scholieren, inwoners, ondernemers. Geen dolkomische acts van dj-duo's die alles doen voor een beetje extra opbrengst. Geen bekende of onbekende Nijkerkers in een callcenter. Geen veiling met toffe items om op te bieden. Geen lieve gastvrouwen bij wat vorig jaar nog 't Regthuys was, maar nu al een jaar Grand Café Lust heet. Geen cameramensen die overal in Nijkerk zomaar op kunnen duiken. Geen lol achter de schermen. Niet die saamhorige feeststemming die met zo'n project gepaard gaat. En ook geen Glazen Huis van 3fm. Wel Serious Request, maar geen fysieke plek om naar toe te gaan om dj's en iedereen erom heen aan te moedigen en een cheque te overhandigen.

Zonder Glazen Huys voelt het een beetje minder als december. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we de energie die de afgelopen vijf jaar in deze vorm van liefdadigheid is gaan zitten dit jaar zomaar weg moeten laten lekken. Een inspirerende tekst in dat kader (Sukha) is: "Lichtpuntjes. Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn." We kunnen kerstkaartjes sturen naar eenzame ouderen (een initiatief van het ouderenfonds, dat ook lokaal eenvoudig te organiseren moet zijn). Of bijvoorbeeld die buurman die al een paar jaar alleen is een bezoekje brengen? Of een (lokaal) goed doel steunen met tijd of geld? De dj's van 3fm kun je trouwens wel uitnodigen om bij jouw actie langs te komen. Hun doel dit jaar, samen met het Rode Kruis, is levens redden! Je kunt zelf kiezen hoe: beschermen tegen natuurgeweld, reanimeren in Nederland of noodhulp bij conflict. Geld, tijd of aandacht investeren in een ander kan altijd. Met of zonder Glazen Huys.

Nelleke den Besten.

advertentie
advertentie