Afbeelding
Aalt Guliker

Tweede ‘Beleef Slichtenhorst’ trekt veel publiek

7 mei 2023 om 17:16 Activiteiten Tips van de redactie

NIJKERK De algemene mening van de honderden bezoekers uit Nijkerk en omstreken van Beleef Slichtenhorst was zaterdag duidelijk: ,,Verkwansel dit niet!’’ Het totale gebied Slichtenhorst vormt het leefgebied van vele planten en diersoorten. Tijdens de Beleef -de dieren van- Slichtenhorst werden de bijen, de roofvogels, de reeën en het leefgebied van de dieren extra belicht.

Het evenement vond plaats bij de Manege Slichtenhorst. Een bewust gekozen plek. Vanaf het ingericht ‘pop-up’- terras zag men aan de ene zijde het steeds voller gebouwde Spaanse Leger. Aan de andere zijde zag men, tussen de wallen en bosjes door, de groene verte van het laatste Slagenlandschap dat Nijkerk nog rijk is. ,,Verder bouwen in het gebied Slichtenhorst, en een rondweg, betekent tien tot vijftien procent verlies van het gebied. Daarnaast een directe negatieve invloed op het even grote aangrenzende deel, wat nu een stilte en rustgebied’’, aldus Stichting Slichtenhorst.

BIJENKASTEN EN UILEN

De Imker Vereniging Nijkerk zoekt in het gebied Slichtenhorst plaats voor bijenkasten. Tijdens het evenement is een start gemaakt om in samenwerking met Stichting Slichtenhorst hier invulling aan te geven. Daarnaast heeft de Uilenwerkgroep jong en oud kunnen voorlichten over de veelheid aan uilen en hoe deze onder andere in het gebied Slichtenhorst in samenwerking met de bewoners verder worden beschermd.

,,De gids van IVN liet duidelijk de waarde van de natuur en het landschap in Slichtenhorst zien en de noodzaak om dit met rust te laten. De leden van IVN lieten de aanwezigen proeven van in de natuur voorkomende planten en kruiden.’’ Met de informatieve roofvogeldemo keken de aanwezigen de roofvogels van dichtbij in de ogen. ,,Normaal ziet men roofvogels in het gebied hoog in de lucht zweven of op afstand op een paaltje zitten. De waarde van de roofvogels in de natuur de plaats in het ecosysteem werd duidelijk.’’

In de lezing over de reeën in Slichtenhorst van de heer Adrichem van WBE was bescherming van het reekalf, door middel van drones met hittecamera, een concreet voorbeeld hoe men moderne techniek in combinatie met kennis van het gedrag van reeën inzet ter bescherming. ,,Doel van het Beleef Slichtenhorst event is het laten beleven van alles wat in het gebied Slichtenhorst voorkomt. Want als men dat eenmaal weet, dan komt men vanzelf tot de conclusie: ‘Verkwansel dit niet’.’’

SLICHTENHORST SAP PERS DAG

Uit Slichtenhorst komen lokale producten uit de natuur en van de boerenerven. Deze producten werden op het terras aangeboden. ,,Het doel van onze stichting is het stap voor stap inhoud geven aan het tegen gaan van verspilling door het gebruiken en verwerken van lokale producten.’’

Naast dieren werd er daarom ook aandacht gevraagd voor een volgend nieuw te organiseren evenement: De Slichtenhorst Sap Pers Dag. ,,Op deze dag kan iedereen zijn eigen fruit laten persen tot sap. Op 13 oktober is de mobiele sappers van De Sappers gereserveerd. Bij aanmelding van meer dan 3000 kilo appels en peren, komt men naar Slichtenhorst voor het persen van sap voor iedereen in Nijkerk en omstreken.”

De aanmelding op de website van De Sappers wordt binnenkort geopend. Nu kan men zich al opgeven (naam en inschatting kilo appels/peren) via het emailadres: Buurtschapslichtenhorst@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie