Adriaan Schipper (links) en Rene Landzaat (rechts) maken deel uit van de jubileumcommissie.
Adriaan Schipper (links) en Rene Landzaat (rechts) maken deel uit van de jubileumcommissie. Arjen Gerritsma

Stoomgemaal gaat terug in de tijd tijdens viering van 140-jarig bestaan

5 december 2022 om 11:14 Activiteiten

NIJKERK Stoomgemaal Arkemheen bestaat 140 jaar en gaat op zaterdag 10 december aanstaande terug in de tijd. De sfeer wordt nagebootst zoals het in december 1882 was, toen het stoomgemaal voor het eerst onder stoom werd gebracht. Er zal van alles te beleven en te proeven zijn. 

Het stoomgemaal is in bedrijf en de stokers en machinisten vertellen over de werking ervan. Olielampjes en waxinelichtjes zullen de verlichting vormen en de vrijwilligers zijn nostalgisch gekleed. Er worden verhalen van vroeger verteld en liedjes van toen gezongen. In Bezoekerscentrum Arkemheen is een foto-expositie te zien van foto’s die zijn tentoongesteld toen het stoomgemaal, na de restauratie, vijfentwintig jaar in gebruik was. Er is glühwein, oliebollen, chocolademelk en snert om te proeven. De toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het stoomgemaal wordt op prijs gesteld. 

Het middagprogramma is van 14.00 tot 17.00 uur en het avondprogramma van 19.00 tot 22.00 uur en zijn aan elkaar gelijk. Het Stoomgemaal Arkemheen is gevestigd aan de Zeedijk 6 in Nijkerk.

Meer lezen over de geschiedenis van het stoomgemaal? Klik dan hier

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie