Afbeelding
Ja'eli van Beveren

Plantjesmarkt van Aeres en Groei & Bloei is terug

19 april 2022 om 10:38 Activiteiten

NIJKERK Veel tuinliefhebbers zullen de gezamenlijke plantjesmarkt van Groei & Bloei en Aeres (het vroegere Groenhorstcollege) in Nijkerk de afgelopen twee jaar gemist hebben. Op zaterdag 23 april gaat de plantjesmarkt weer van start op het terrein van de school en in de kassen achterin het gebouw aan de Luxoolseweg 1 in Nijkerk. De markt duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur. 

Al jaren organiseert Aeres samen met de afdeling Nijkerk/Hoevelaken van Groei & Bloei deze plantjesmarkt. De school verkoopt de voorjaarsplantjes die vanaf februari door leerlingen uit de onderbouw gekweekt worden. Leden van Groei & Bloei brengen ieder jaar een assortiment aan vaste planten mee. Zowel de school als Groei & Bloei genieten van het voordeel van die samenwerking, want beide partijen trekken een eigen publiek aan.  De school rekent op de ouders, familie en bekenden van de leerlingen en Groei & Bloei maakt het bekend onder haar leden en sympathisanten. 

COÖRDINATOR Elzo Kroeske is al jaren leraar groenonderwijs en houdt zich vooral met plantenteelt bezig. Hij schept er duidelijk plezier in om over zijn vak en nu in het bijzonder over deze verkoopactiviteit te praten. Hij is immers de coördinator. Vanaf dit jaar assisteert zijn collega Nico van den Hoorn hem hierbij. Zo lang als Kroeske zich herinnert verkoopt de school voorjaarplantjes. Er is geen mooiere beloning voor zijn leerlingen om te zien dat de door hen geweekte éénjarigen op deze dag gretig gekocht worden.

Het motiveert hen om met interesse en zorg om te gaan met dit onderdeel van hun plantenteeltlessen. Vanaf februari maken zij het hele kweekproces mee: van plantenzaadje tot zelfstandige, levensvatbare plant. Als ze zien dat de kas kleur krijgt, dat de plantjes gaan bloeien, dan worden ze enthousiaster. ,,Vanaf dat moment groeien ze als het ware naar de plantjesmarkt,” zegt Kroeske. ,,Al merken we wel dat we nog last hebben van de naweeën van de coronacrisis. We moesten dit schooljaar weer op gang komen, in het ritme. Daarom zijn we blij dat we ondanks dat tóch weer een aardig plantenassortiment kunnen aanbieden.”

ASSORTIMENT Er pronken tientallen soorten planten in de kassen van de school, keurig geordend in bakken. Eenjarigen zullen verkocht worden, zoals de blauwe lobelia, de (hang)geranium, surfinia ofwel hangpetunia, vlijtig liesje en dit jaar als nieuwe aanwinst de calibrachoa parviflora. En als vaste plant de bontkleurige cholophytum, ofwel leliegras. 

Groei & Bloei versterkt het plantenaanbod met het assortiment vaste planten. De leden adviseren kopers graag over de verzorging van de plant. Door hun grote interesse in groen beschikken zij over veel kennis.  Ook laten zij de koper graag kennismaken met bijzondere planten, die niet gemakkelijk elders te vinden zijn. 

ONLINE VERKOOP Omdat de plantjesmarkt vorige jaren geen doorgang kon vinden, startte Groei & Bloei Nijkerk onder leiding van Ria Sonderen, ook een online verkoop. Ook dit jaar continueert Groei & Bloei deze actie. Op de website is de bestellijst en een handleiding te vinden. Zie www.nijkerk.groen.nl.

Nog enkele tips van Elzo Kroeske: ,,Gebruik altijd goede potgrond. Liefst met een keurmerk zoals R.H.P. Verwijder altijd de uitgebloeide bloemen. Vergeet niet regelmatig te gieten. Na zes weken bijmesten. Denk aan de IJsheiligen: 11-15 mei. Er kan nog nachtvorst komen in deze dagen en dat schaadt de eenjarigen. Pas daarna kunnen deze planten ’s nachts buiten blijven.” 

Aan bezoekers adviseert hij vooral dozen en bakken mee te nemen. En contant geld.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie