Afbeelding
Arjen Gerritsma

Burgemeester: ‘Verkoop vanuit de tuin op Koningsdag is tegen de regels’

20 april 2021 om 18:40 Activiteiten

NIJKERK Het aanbieden van verkoopspullen vanuit de eigen tuin past niet binnen de geldende regels rond de corona-pandemie. Dat zegt burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk.

Er is al enige tijd geleden ambtelijk overleg geweest tussen het bestuur van de Oranjevereniging Nijkerk en de gemeente. Tijdens dat overleg is de Oranjevereniging gevraagd om concrete plannen in te dienen als die er waren. Hierop is door het bestuur gevraagd om bestuurlijk overleg met burgemeester Renkema. Die zegt op dat moment daarvoor geen aanleiding te hebben gezien, omdat er geen sprake was van concrete plannen.

REGELS Later bleek volgens Renkema dat er toch concrete plannen waren, waaronder een georganiseerde route langs de tuinen van inwoners die daar spulletjes verkopen. De Oranjevereniging was ervan overtuigd dit binnen de geldende coronaregels te kunnen doen. ,,Maar je weet niet hoeveel mensen langs deze route gaan lopen, de vereniging kon op dit punt ook geen waarborgen bieden”, zo geeft burgemeester Renkema aan. ,,De regel op dit moment is dat er maximaal contact mag zijn tussen twee personen, tenzij ze tot hetzelfde huishouden behoren. Het risico is levensgroot dat dit aantal wordt overschreden, zonder dat hier afdoende toezicht op kan worden gehouden.”

SPIJTIG Dat maakt dat het evenement, zo vindt Renkema, op grond van de huidige regels geen doorgang kan vinden. Volgens de Oranjevereniging hadden zich al honderd huishoudens aangemeld. Burgemeester Renkema vindt het spijtig voor de mensen die iets wilden organiseren dat dit geen doorgang kan vinden, maar zegt te moeten handelen naar wat aan maatregelen is voorgeschreven. Het kabinet heeft zelfs concreet aangegeven dat deze activiteit niet past binnen de regelgeving, aldus de burgemeester.

OPROEP Burgemeester Renkema geeft aan een andere opstelling van de Oranjevereniging te hebben verwacht. Het bestuur heeft laten weten de handen af te trekken van het aanbieden van verkoopspullen vanuit de eigen tuin via een door hen aangegeven concrete route, maar dat het verkopen van spulletjes vanuit de tuin wel kan voorkomen als mensen dit individueel besluiten. Renkema doet dan ook de oproep: ‘Doe dit ook niet op eigen terrein.”

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie