'Takel spektakel' op stoomgemaal Hertog Reijnout

Activiteiten

Het groot onderhoud van stoomgemaal 'Hertog Reijnout' is klaar en de installatie weer gereed voor een nieuw seizoen. Behalve de tweejaarlijkse keuring van de stoomketel, was er nog een flinke klus te doen. Voor de schepraderen staan krooshekken die ervoor zorgen dat er niets tussen de raderen kan komen, zoals afgebroken palen en ander drijvende voorwerpen. De krooshekken waren slecht geworden een aan vernieuwing toe.

Maar, zo'n hek weegt bijna 350 kg en moet drie meter rechtstandig omhoog worden gebeurd om het hek uit de sponning te krijgen. Gelukkig waren er goede contacten met de firma van Hooft uit Hoevelaken en zij waren bereid om met een grote kraan te komen om de hekken eruit te beuren. Deze enorme kraan kan maar liefst 32 meter uitschuiven en dat maakte het mogelijk om de hekken over het machine gebouw heen te takelen.

De hekken zijn bijna geheel vernieuwd door de vrijwilligers, met duurzaam hout, zodat ze weer een jaar of dertig dienst kunnen doen. Daar waar nodig is een zinken bescherming aangebracht wat de levensduur nog zal verhogen. Op donderdag 6 maart was het zover dat de krooshekken weer terug konden worden geplaatst. De kraan, die van zichzelf al meer dan 30 ton weegt, arriveerde al vroeg in de morgen en binnen een uur waren de hekken weer op hun plaats.

De chauffeur van de kraanwagen is een meester in het manoeuvreren en zonder ook maar enige schade is de klus geklaard, terwijl de ruimte maar zeerbeperkt is.

Het gemaal is tweede paasdag, 21 april, weer open voor het publiek en dan is iedereen welkom om deze prachtige installatie weer te zien draaien en wellicht een blik op de krooshekken te werpen.

advertentie