Therese Klompenhouwer in opperste concentratie.
Therese Klompenhouwer in opperste concentratie. Ton Smilde

Klompenhouwer: ‘WK biljarten naar Nijkerk kan alleen als er geldschieter komt’

22 november 2019 om 09:00 Overig

NIJKERK Als je naar de erelijst van Therese Klompenhouwer kijkt, verwacht je een ‘vrouw op leeftijd'. Toch is de Nijkerkse koningin van het biljarten pas 36 en, helaas voor haar concurrenten, nog lang niet klaar met de sport. Komend weekend wordt in Mariënberg (Overijssel) het NK Driebanden Groot voor vrouwen gehouden. Therese Klompenhouwer mocht al elf keer de hoogste trede beklimmen van het NK-podium. Een gesprek met de viervoudig wereld-, zevenvoudig Europees- en  regerend Nederlands kampioen. ,,Ik kan dit weekend alleen maar verliezen.''

Paul Nolens

Wanneer ben je begonnen met biljarten?

Ik ben begonnen met biljarten toen ik een jaar of acht was. Mijn ouders hadden destijds een biljartzaak en zo ben ik er ook mee in aanraking gekomen.

Wat vonden je leeftijdsgenoten van jouw hobby?

Geen idee, om eerlijk te zijn. Iedereen wist dat biljarten in mijn familie zat en vonden het daarom waarschijnlijk logisch dat ik ook ging biljarten. Ik speelde op zaterdagmiddag biljart, waar mijn leeftijdsgenoten waarschijnlijk buiten speelden. 

Wanneer kwam je erachter dat je beter was dan 'normaal'?

Ik ben begonnen met libre, dat is het vrijspel. Daar groeide mijn niveau al vrij snel en kreeg ik ook vrij snel training van verschillende trainers, ook vanuit de KNBB (Nedelandse biljartbond red.). Op mijn negentiende ben ik overgestapt naar het driebanden, omdat ik regelmatig met mijn broer Jarno trainde, die op dat moment Eredivisie Driebanden speelde. Hij heeft er voor gezorgd dat ik in Rotterdam bij een damesteam wat wedstrijden kon spelen. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb best hard moeten werken om mijn niveau omhoog te brengen, het ging niet vanzelf. Door hard werken en veel trainen, kwam ik erachter dat ik hierin best goed zou kunnen worden. Ik speelde in 2005 mijn eerste EK en dat won ik meteen.

Hoeveel uur per week train je?

Trainen doe ik niet extreem veel meer. Ik ben wel 32 uur per week, minimaal, met biljarten bezig, maar daar zitten ook wedstrijden bij en trainingen die ik geef. Ik probeer 10 uur per week alleen te trainen, en daarbij nog wat oefenwedstrijden te spelen.

Hoe ziet een training eruit?

In Amsterdam train ik samen met mijn coach Raimond Burgman. We spelen dan meestal wedstrijden en kijken wat er op tafel komt. We bespreken dan wat de beste oplossing is voor sommige posities en ik train veel op het positioneren van bal twee. Een carambole maken is soms niet zo moeilijk, maar het is fijn als je na die carambole, weer een goede positie op een volgende carambole hebt, zodat je je series zo hoog mogelijk kunt maken.

Hoe staat het met de plannen om het jeugd WK naar Nijkerk te halen?

Die plannen zijn voor het jaar 2020 helemaal van de baan. Er is zelfs al een andere locatie gevonden en dat is Hotel Heer Hugo in Heerhugowaard. Voor 2021 en 2022 zijn de locaties nog niet bekend. Er is alleen kans dat het in Nijkerk kan worden georganiseerd als er een geldschieter komt.

Is een NK nog een uitdaging voor je, als elfvoudig Nederlands kampioen, zevenvoudig Europees kampioen en viervoudig Wereldkampioen?

Ja, het blijft een uitdaging omdat het een officiële titel is. Ik kan alleen maar verliezen en er zijn 27 dames die mij heél graag willen verslaan en dat wil ik zo lang mogelijk uitstellen. In de poules heb je nog meerdere kansen, vanaf de knock-out-fase niet meer. Dan moet ik op mijn scherpst zijn en me niet laten verrassen, want één slechte partij kan fataal zijn.

Wie is je grootste concurrent op het NK?

Ik probeer altijd om niet te veel naar mijn tegenstandsters te kijken. In mijn achterhoofd weet ik wie er gevaarlijk kunnen zijn, maar ik moet uitgaan van mijn eigen krachten en mijn eigen spel. Als ik speel, zoals ik kan spelen, hoef ik niet in gevaar te komen. Speel ik niet goed, dan kan ik een partij verliezen, maar ik ga altijd van het positieve uit. Goed spelen en concentratie houden, dan komt het goed.

Hoe ziet een NK-weekend eruit?

Op vrijdag (vandaag red.) worden er kwalificaties gespeeld met zes groepen van vier speelsters. De beste twee uit elke poule gaan door naar het hoofdtoernooi wat op zaterdag start, met vier geplaatste speelsters. Dus het hoofdtoernooi is met zestien dames, verdeeld over vier poules van vier. De beste twee van elke poule gaan door naar de kwartfinales. Zaterdag worden de poules afgewerkt en zondag de kwart- halve- en finale.

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Wat vind je zo mooi aan driebanden?

Driebanden is mooi omdat er heel veel in zit. Geen een positie (op de aanvangsstoot na) ligt hetzelfde en je bent nooit uitgeleerd omdat er soms zoveel manieren zijn om een punt op te lossen. Biljarten is ontzettend moeilijk, want er zijn zoveel factoren waar je op moet letten en waar je van afhankelijk bent. De juiste snelheid van de bal, het juiste effect, de juiste afstoot, hoog of laag in de bal, het sturen van bal twee, niet vergeten ook het punt te maken, aanvallen, verdedigen, wat laat mijn tegenstander voor mij achter, hoe is het materiaal (er zijn tegenwoordig verschillende soorten lakens: Lakens met alleen wol, synthetische lakens en een combi daarvan). Ook belangrijke factoren zijn mijn eigen fitheid en concentratie.  Dat bedoel ik dus, er zit ontzettend veel in!

Wat is het verschil tussen driebanden groot en driebanden klein? Welke varianten zijn er nog meer?

Driebanden groot wordt gespeeld op een Matchtafel, deze is 2.84 bij 1.42 meter. Driebanden klein op een kleine tafel, deze is 2.30 bij 1.15 meter. Driebanden groot is de moeilijkste categorie in het biljarten. Verder heb je nog libre (vrijspel), kader, bandstoten en kunststoten.

Wordt je in Nijkerk vaak aangesproken op je prestaties?

Ja, toch wel regelmatig. Dan zeggen ze dat ze het in de krant hebben gelezen dat ik weer een kampioenschap heb gewonnen, en dat ze het knap vinden wat ik doe. Dat is heel erg leuk. Het is fijn dat de mensen in mijn eigen gemeenschap betrokken zijn bij wat ik doe, ook al speel ik in deze regio eigenlijk geen wedstrijden meer.

Wordt biljarten wat jou betreft voldoende gewaardeerd in Nederland?

Vanuit mijn bond, de KNBB, komt er heel veel waardering voor het biljarten. Landelijk gezien, komt er steeds meer waardering. Dit komt voornamelijk omdat er de komende jaren wat grote toernooien in Nederland worden gehouden (Wereldbekertoernooi in Veghel 2020 en 2021, WK dames en Junioren 2020 tm 2022) waardoor er ook weer wat meer televisie-aandacht is. Zo werd mijn finale van afgelopen WK uitgezonden op Eurosport 2 en de Wereldbekertoernooi in Veghel werd uitgezonden op Ziggo Sport. In de toekomst hopen we dat het nog vaker bij Ziggo Sport te zien zal zijn. Het zou mooi zijn als het biljarten weer een Olympische status zou kunnen krijgen, want dat hebben we nu al een tijdje niet meer.

Wat zijn je ambities op sportief gebied?

Ik wil bij de dames op het hoogste niveau mee blijven doen, dus hopelijk kan ik nog wat wereldtitels winnen in de toekomst. Verder wil ik doorgroeien, zodat ik steeds meer grote toernooien bij de UMB (wereldbond) kan spelen. Ik heb dit jaar meegedaan aan de Survival 3cushion Masters toernooi in Zuid-Korea en aan de Lausanne Billiard Masters. Dat zijn grote mondiale toernooien, waar de top twintig van de wereld bij de heren aan meedoet. Dat was fantastisch om aan deel te nemen. Het voelt als een waardering voor wat ik bij de dames allemaal al heb bereikt en dat ze me nu een kans geven om van dit soort grote toernooien te mogen proeven en ik kan zeggen, het smaakt zeker naar meer.

Hoe lang ga je nog door?

Ik ga door zolang het lichamelijk en financieel kan. Biljarten blijf ik altijd doen, zolang mijn gezondheid het toelaat. Hoe lang ik het financieel kan volhouden, dat kan ik niet zeggen. Dat ligt aan mijn prestaties denk ik. Maar mocht dat ooit niet meer lukken, dan blijf ik voor het plezier zeker altijd biljarten.

advertentie
advertentie