Afbeelding
Jaap van Rijn

Op zoek naar accugereedschap? Meer power met tien komma acht

7 juli 2020 om 13:00 Klussen & Vrije tijd

NIJKERK Een vraag die de doe-het-zelver regelmatig stelt aan de verkoper dan wel vakman of vakvrouw: hoeveel volt? Het antwoord is vaak een vraag: welke klussen wil je met de accumachine uitvoeren?

Vakblad KlusVisie test al twintig jaar professioneel gereedschap. En verbaast zich vooral de laatste jaren regelmatig. Want de power die accumachines inmiddels bieden, grenst aan het ongelofelijke. Inmiddels presteren zelfs kettingzagen met zo’n prikbom. Het gaat hier om accugereedschap van 18 volt en hoger. De krachtpatsers beschikken dankzij de moderne li-ion-accu’s over veel uithoudingsvermogen. En de nieuwste koolborstelmotoren gaan zuiniger met energie om. Testers verbazen zich inmiddels niet meer als een schroefmachine zomaar 800(!) 5,0 x 60 mm-houtschroeven in een paal Bankirai schroeft. Op een enkele acculading. Twintig jaar geleden waren vakmensen al onder de indruk van 100 ingedraaide schroeven.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

ROND DE KILOGRAM Wie veel kracht zoekt, kiest dus voor 18 volt. Maar vaker zul je tijdens de klus genoeg hebben aan 10,8 volt. Professionele schroefmachines van 10,8 volt leveren puike prestaties bij pak ‘m beet 4,0 x 40 mm-houtschroeven. Een ander voordeel: ze wegen zo rond de kilogram. Dat is echt een stuk comfortabeler werken dan met een 18 volt-machine. 

Het team van KlusVisie test regelmatig 10,8 volt-schroefmachines met zwaardere schroeven. Gewoon om te kijken hoe ver je kunt gaan. En dat gaat vaak verbazingwekkend goed. Denk aan houtdraadbouten M8 x 70. Dit heet overbelasting, een overschrijding van de door de producent opgegeven maxima. Je mag dan verwachten dat de machine sneller slijt. Wie veel klust, doet er dan ook verstandig aan om naast een 10,8 volt- een 18 volt-machine aan te schaffen voor het zware werk. Zo heb je langer plezier van het gereedschap.

Wie op zoek is naar accugereedschap, kijkt eerst welke klussen een machine moet kunnen uitvoeren. Controleer de capaciteit, vergelijk machines en neem dan de beslissing. Zo kun je aardig wat geld besparen.

Wie belangstelling heeft voor klussen en gereedschap, vindt bruikbare informatie op www.klusvisie.nl. Zo kun je de tooltest met de schaaf en een frees van Bosch inzien. Ook andere toolmerken komen op de site regelmatig aan bod.

TRUC De 10,8 volt-machine gaat vaak als 12 volt over de toonbank. Best apart. Want drie cellen van 3,6 volt = 10,8 volt. De reden van die opwaardering naar 12 volt: veel vakmensen namen 10,8 volt niet serieus. Dus bedachten verkopers een truc. Als je de machine inschakelt, dan wordt een piekje van 12 volt gemeten. Dus besloten ze die 12 volt op de accu te zetten, wat de acceptatie van dit gereedschap vergroot. Wat op zich een zinvolle actie is. Want licht-in-gewicht-gereedschap spaart de ledematen.

UIT DE HAND Inmiddels bieden gerenommeerde merken als Makita, Metabo en Festool sterke 10,8/12 volt-machines aan. Bosch Blauw valt op met een breed Heavy Duty 12 volt-assortiment. Denk naast de schroefmachines aan onder meer slijpers, decoupeerzagen, multimachines en sloopzagen. De lijn telt inmiddels een paar klassiekers, zoals een opvallend handzame accuschaaf die slechts 1,7 kg weegt. Dat is bijna de helft minder gewicht dan dat van een 18 volt-schaaf. Dus kun je met deze schaaf uit de hand klusjes klaren. Klemt een raam op een etage, dan schaaf je deze zonder veel inspanning snel bij. Je kunt maximaal 2 mm hout afschaven, de spaandikte, dat is vaak genoeg. En de maximale breedte bedraagt 56 mm.

Conclusie: Bosch biedt ook de doe-het-zelver professioneel gereedschap dankzij de interessant geprijsde Heavy Duty-lijn.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie