Hoofd- en wijkagent Peter de Berg
Hoofd- en wijkagent Peter de Berg Eigen foto

Wijkagent: 'Kent u het telefoonnummer van uw buren?'

4 mei 2020 om 10:23 Nieuws Deel je nieuws

Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) vroeg hoofd- en wijkagent Peter de Berg naar de veiligheid van de buurt. Via de HON facebookgroep konden huurders en woningzoekenden vragen stellen.

Hoofd- en wijkagent Peter de Berg zegt: "Als ik naar de cijfers van dit jaar kijk, valt het mij mee. Ik kijk dan naar woninginbraak, diefstal uit een auto en diefstal van een voertuig. De impact van deze strafbare feiten valt echter niet mee. Elke woninginbraak is er één teveel, daar ben ik mij goed van bewust. Het is een naar idee dat een ander zonder toestemming in je woning is geweest. Mede daarom heeft dit bij ons een hoge prioriteit. Helaas lukt het ons niet altijd om de daders hiervan achter slot en grendel te krijgen maar de techniek gaat steeds meer betekenen in dit proces. Denk bijvoorbeeld aan DNA.

Als er een woninginbraak is geweest, bezoeken we de bewoners altijd nog een tweede keer voor vragen en advies. Goed hang- en sluitwerk en de juiste verlichting kunnen al veel doen.

Wat ik verder zie is dat de sociale controle er nauwelijks meer is in de huidige maatschappij. Wie kent zijn buren tegenwoordig nog? Heeft u hun telefoonnummer? Als je de buren kent, is het misschien ook makkelijker om er op af te stappen als je denkt dat er iets niet goed gaat. Misschien wordt er een keer geschreeuwd in de woning, wat doet u dan? Gaat u naar uw buren toe of belt u direct de politie? Het hoeft niet altijd huiselijk geweld te zijn maar het is wel noodzakelijk dat het gecontroleerd wordt. Een goed gesprek kan soms al een hoop oplossen zonder dat de politie er direct bij betrokken wordt.

Verder moet het zo zijn dat iedereen veilig de straat op kan. Zijn bepaalde steegjes of gangetjes te donker? Zijn er bepaalde delen van de wijk waar mensen zich niet zo veilig voelen? Laat het ons weten. Wij kijken dan, samen met onze partners, naar het probleem en zoeken gezamenlijk een oplossing.

Veiligheid en de coronacrisis. Loop eens naar de buren toe die misschien wat minder ter been zijn. Vraag eens of er een boodschap gedaan moet worden. Spreek rustig mensen aan die zich niet aan de anderhalve meter regel houden. Samen moeten we vechten tegen het coronavirus om dat te creëren waar we zo aan gehecht zijn: VEILIGHEID."

Bewoners van huurwoningen van WSN hebben zich verenigd in Huurdersorganisatie Nijkerk (HON). Deze stichting is bereikbaar op 06 - 4708 2200, info@huurdersnijkerk.nl, www.huurdersnijkerk.nl en facebook Huurdersorganisatie Nijkerk (HON).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie