Waterschap moet Klimaatschap worden

7 februari 2019 om 21:02 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Waterschap Vallei en Veluwe moet een klimaatschap worden. Dat stelt Water Natuurlijk in het vandaag gepubliceerde verkiezingsprogramma. Door klimaatverandering zullen er grote extremen in het weer gaan optreden met zowel hevige buien als lange perioden van droogte. Het is bij uitstek de expertise van Waterschappen om daar goed mee om te gaan. Water Natuurlijk publiceert zijn verkiezingsprogramma in de aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart a.s.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de problemen die klimaatverandering veroorzaakt is het volgens Water Natuurlijk belangrijk dat het Waterschap de regie neemt. Water moet hét ordende principe voor de inrichting van Nederland worden. Zo vindt Water Natuurlijk dat steden werk moeten maken van ontstening van pleinen en tuinen, zodat neerslag de kans krijgt in de bodem weg te zakken. Meer groen en waterpartijen in de stad helpen bovendien hittestress te voorkomen.

Maar ook buiten de stad zijn maatregelen hard nodig. Water Natuurlijk wil daar de zogeheten sponswerking versterken. Dat wil zeggen dat het water wordt vastgehouden in plaats van snel afgevoerd. Dat kan onder andere in natte natuurgebieden, maar ook in het agrarisch gebied is het nodig water vast te houden. De landbouw zal zich daar aan moeten aanpassen vindt Water Natuurlijk. Door de sponswerking van het landschap te vergroten kan het Waterschap ook de verdroging van natuurgebieden helpen tegengaan.

Daarbij wil Water Natuurlijk zich er voor inzetten dat al dat water zo schoon is dat er overal gezwommen kan worden en mensen zonder nadenken in iedere sloot, plas of beek kunnen springen. Want Water Natuurlijk vindt het ook belangrijk dat de bewoners in het Waterschap Vallei en Veluwe van het water en zijn omgeving kunnen genieten.

Het verkiezingsprogramma is online beschikbaar via: https://tinyurl.com/yd68o2nl

advertentie
advertentie