Red Ons Hoevelakense Bos

8 april 2022 om 20:58 Lokaal Deel je nieuws

Er is een dringende behoefte om de groeiende druk op het Hoevelakense Bos - door vooral de voortgaande uitbreiding van Amersfoort/Vathorst waarvan veel bewoners regelmatig het bos bezoeken, vaak ook met hun honden - te verminderen.

In 2018 is, in samenspraak met gemeentes Nijkerk en Amersfoort, de werkgroep “Ons Hoevelakense Bos en Omgeving” opgezet. De visie van deze groep is goedgekeurd door de gemeenteraad in Nijkerk. De visie diende als basis voor de Amersfoortse “Ontwikkeling Ruimtelijke Inrichtingsplan Nijkerkerstraat Oost en West” en ook voor afspraken tussen gemeentes Nijkerk en Amersfoort om het gebied westelijk van Het Hoevelakense Bos te ontwikkelen. Primair doel was meer recreatieve ruimte (ca 25ha) te scheppen om het Hoevelakense Bos te ontlasten.

Daarna zijn de Gemeente Nijkerk en Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) voortvarend te werk gegaan met de plannen voor het herinrichten van het Bos. Maar helaas is de besluitvorming in Amersfoort over dit inrichtingsplan herhaaldelijk uitgesteld en niet geconcretiseerd.

Recentelijk heeft een projectontwikkelaar een aanzienlijk deel van de gronden gekocht voor privégebruik, terwijl het aan de koper bekend was dat op deze gronden ook voorzieningen waren gepland ter ontlasting van het Bos en om meer groen recreatieve ruimte voor de bewoners van Nijkerk en Amersfoort te creëren. Helaas wil de nieuwe koper daar geen gevolg aan geven waardoor het totale Inrichtingsplan helaas de prullenbak in kan. Dit betekent dat het wandelgebied in en rond het bos niet wordt uitgebreid en er geen nieuwe en betere plek komt voor loslopende honden en de schade aan de natuur door loslopende honden wordt niet verminderd. Er komt ook geen ruiterpad, geen fietspad en de ongeschikte parkeerplaats bij de ingang van het bos op de Nijkerkerstraat kan niet verplaatst worden. De bewoners zijn de dupe van deze ontwikkelingen.  

Het is op zo’n moment wel bijzonder wrang om te lezen dat de natuurcompensatie voor het Knooppunt Project onder meer op de Melksteeg tussen Soest en Amersfoort is geland, een gebied dat was aangekocht door Amersfoort en daarna is doorverkocht aan RWS!

Er blijven veel onbeantwoorde vragen naar bestuurlijk onvermogen en daadkracht waardoor het plan is gesneuveld. En een belangrijke vraag blijft uiterst actueel: Wat doen de Gemeentes Nijkerk en Amersfoort nu om het probleem van te weinig recreatieve ruimte in de buurt op te lossen?

Intussen is er door de nieuwe eigenaar een wal met begroeiing om zijn aankoop aangelegd waardoor het prachtige landelijk zicht op het Hoevelakense Bos (een natuurmonument) grotendeels verloren gaat. En dat geldt helaas ook voor het fraaie zicht op “Huize Hoevelaken” (een Rijksmonument) dat straks door nieuwe beplanting grotendeels aan het zicht wordt onttrokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie