affakkelinstallatie
affakkelinstallatie Douwe Meijer

Affakkelen van gas in Nijkerkerveen

5 oktober 2021 om 10:41 Achtergrond Deel je nieuws

In de periode van 29 september tot en met 8 oktober 2021 voert de Gasunie werkzaamheden aan het distributiepunt aan de van Dijkhuizenstraat te Nijkerkerveen uit. In deze 10 dagen worden grote hoeveelheden aardgas afgefakkeld.

In een tijd dat klimaatverandering overal zichtbaar is, we CO2-uitstoot moeten beperken, huishoudens van het gas moeten, Nederland met de productie stopt en aardgas uit Rusland importeert, de gasprijs nog nooit zo hoog geweest is en voor de winter al van mogelijke tekorten wordt gesproken, Groningen nog met naschokken kampt, maakt het een nogal surrealistische indruk dat een Nederlands staatsbedrijf zijn eigen handelswaar affakkelt alsof het afval is.

Omwonenden ervaren hier ook enige geluidshinder van. “Het klinkt alsof we op Schiphol naar taxiënde vliegtuigen luisteren”, aldus een bewoner schuin tegenover de installatie.

Vele vragen zijn nog niet beantwoord. Wat houden de werkzaamheden precies in? Om hoeveel m3 gaat het in totaal? Zijn er alternatieven voor het affakkelen? De Gasunie heeft tot dusver niet op deze vragen gereageerd.

Op dinsdagmiddag 5 oktober is het affakkelen gestaakt omdat de werkzaamheden voltooid waren. De Gasunie heeft op woensdag 6 oktober 2021 op de vragen gereageerd. De werkzaamheden hielden verband met een te grote hoeveelheid odorant die door een softwarefout in de leiding terecht gekomen was. Odorant is een geurstof die uit veiligheidsoverwegingen aan het gas toegevoegd wordt, omdat gas zelf reukloos is. De hoeveelheid was boven de norm waardoor het gas niet verkocht kon worden. Het is daarom afgefakkeld. Het is niet bekend om welke hoeveelheid het gaat.

vlam in de nacht
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie