Onze woningen zonder aardgas

9 mei 2021 om 21:02 Sport Deel je nieuws

Onze politiek heeft in al zijn wijsheid besloten, dat onze woningen van het aardgas af moeten.

In mijn optiek wordt er voor een eenzijdige optie gekozen, waarbij voorbij wordt gegaan aan andere mogelijkheden. Mogelijkheden zoals;

-      Besparingen op tal van mogelijkheden, met eventueel beperkte offers, die soms ook geld kunnen opleveren.

-      Het stimuleren en versnellen van nieuwe, kansrijke ontwikkelingen.

-      Het voorkomen van tegenstellingen.

Niet verder ingevuld vanwege de beperkte plaatsingsruimte.

De Tweede Kamer heeft, voorafgaande aan de verkiezingen ervan, de wens uitgesproken dat de energietransitie niet tot hogere kosten zou mogen leiden bij de bewoners.

Tijdens de 2e sessie, van de Klankbordgroep Warmte op 24 maart jl. is er op gewezen dat er voor verduurzaming leningen kunnen worden afgesloten!

Kabelmaatschappijen willen dat een deel van de kosten, voor verzwaring van het kabelnetwerk, indirect via de gemeentes en direct via tariefsverhoging door de burgers/afnemers worden betaald.

Laten we de Tweede Kamer eens aan zijn belofte houden! Zie navolgend voorstel.

Financieringsvoorstel verduurzaming woningen

Voorstel dat de regering, op basis van gemiddeld € 50.000,- voor verduurzaming, per woning €1.000,- per jaar beschikbaar stelt. Dus 8 miljard per jaar; circa 2,7 % van de rijksbegroting. Hiermee dan zo’n 160.000 woningen te verduurzamen. De besparing op energiekosten (circa 200 miljoen per jaar) en oplopend bij meerdere woningen, toe te voegen voor versnelling ervan en/of voor onvoorzien of anderszins.

De voortgang waarschijnlijk te stabiliseren op een verantwoorde uitvoeringscapaciteit.

Toelichting

2,7% is niet veel. Op de pensioenen is al veel meer ingeleverd. Over 2017 – 2020 bedroeg de prijsstijging 7%. De pensioenen zijn zeker al 12 jaar niet verhoogd, dus ongeveer zo’n 20 % ingeleverd!

Daarbij is € 1.000,- feitelijk gedeeltelijk een sigaar uit eigen doos, vanwege de heffing energiebelasting. Met de heffing worden subsidies verstrekt op het gebied van energietransitie. Over de doelmatigheid van deze subsidies is veel kritiek.

Subsidies zijn welkom bij de ontwikkeling maar daarna moet het gewoon renderen.

Thijs van Zalingen

Steenbeek 24

E:    t.zalingen@chello.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie