Huurderscommissarissen Anoushka Wajer en Renze Krol
Huurderscommissarissen Anoushka Wajer en Renze Krol Yvonne Krol

Huurdersorganisatie Nijkerk draagt nieuwe huurderscommissaris voor

4 juli 2020 om 22:09 Wonen Deel je nieuws

Renze Krol is de nieuwe huurderscommissaris in de Raad van Commissarissen van Woningstichting Nijkerk (WSN). Daarmee is hij naast Anoushka Wajer de tweede huurderscommissaris. De raad houdt toezicht op het bestuur en de algemene zaken van WSN.

Wajer vindt de term huurderscommissaris verwarrend. "De RvC telt vijf leden die zich inzetten voor alle stakeholders. Daar horen ook de huidige en toekomstige huurders bij. Renze en ik zijn voorgedragen door Huurdersorganisatie Nijkerk (HON), maar we zijn gewone commissarissen. Wij zijn wel degenen die namens de RvC contact onderhouden met HON." Het aandachtsgebied van Krol is vastgoed en de beschikbaarheid van huurwoningen en Wajer houdt zich vooral bezig met het maatschappelijke en sociale domein.

Over de woonmarkt zegt Krol: "Er zijn tal van uitdagingen. De bouwkosten zijn gestegen; jongvolwassenen komen nauwelijks aan een woning; ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen waardoor de druk op de ambulante zorg toeneemt; de grond is schaars en deels in handen van projectontwikkelaars. Vaak zijn er al vijf jaar geleden afspraken gemaakt over het gebruik van de grond. Mogen er huizen op worden gebouwd of heeft het een andere bestemming? De overheid moet betrouwbaar zijn en kan daarom niet afwijken van destijds gemaakte afspraken."

Gevraagd naar de mening van de huurderscommissarissen over HON antwoordt Wajer: "Er gebeurt wel wat bij HON! Mooi dat ze een rol hebben gepakt. Ze zijn de aanjager geweest bij de aanpassingen van de Woonvisie. Nu is het moment aangekomen om vooruit te kijken en met elkaar waar te maken wat in de Woonvisie is afgesproken. De gemeente, WSN en HON willen allemaal hetzelfde: meer sociale huurwoningen. Er moet worden gekeken naar 'hoe lossen we het woningtekort in de praktijk op'." Krol vindt dat overigens geen taak voor HON, maar meer voor het college en de gemeenteraad, samen met WSN.

Krol vindt HON een zeer professionele partij. "Ze zijn goed georganiseerd en hebben veel kennis in huis. Wel vraag ik me af of de vrijwilligers niet teveel zijn belast. Er moet een evenwicht worden gevonden in de hoeveelheid werk. Welke scope wil HON hebben? HON wil laagdrempelig zijn en contacten onderhouden met de achterban. Het gevolg is dat huurders HON steeds beter weten te vinden. Zij brengen klachten onder de aandacht waar ze met WSN niet uitkomen."

Bewoners van huurwoningen van WSN hebben zich verenigd in Huurdersorganisatie Nijkerk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie