Theo Slijkerman werkt aan de opbouw van de expositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’ in Museum Nijkerk. De exposities in het museum en het stoomgemaal zijn vanaf vrijdag 15 juni voor het publiek geopend.
Theo Slijkerman werkt aan de opbouw van de expositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’ in Museum Nijkerk. De exposities in het museum en het stoomgemaal zijn vanaf vrijdag 15 juni voor het publiek geopend. Museum Nijkerk

Commissaris van de Koning opent dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’

8 juni 2018 om 09:46 lokaal Deel je nieuws

Donderdag 14 juni komt de commissaris van de Koning van Gelderland naar Nijkerk. De heer Clemens Cornielje opent op twee locaties, Museum Nijkerk en Stoomgemaal Arkemheen, de dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’. Op 14 juni is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd gepubliceerd. Door deze wet werd de Zuiderzee afgesloten en ingepolderd.

In de expositie in het museum staat de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart, de laatste watersnood van 1916 en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 (met foto’s, films en interactieve onderdelen). In Stoomgemaal Arkemheen gaat de expositie over het leven onder zeeniveau (flora en fauna en archeologische vondsten zoals de restanten van Slot Hulkestein en een kogge uit de Middeleeuwen). Wie heeft er zin in een duik? De exposities in het museum en het stoomgemaal zijn vanaf vrijdag 15 juni voor het publiek geopend.

De dubbelexpositie heeft een uitgebreide randprogrammering. Zo verzorgt Openluchttheater RadioBaken ’s zomers de voorstelling ‘Zout’ rondom het stoomgemaal, en komen er diverse gastsprekers op beide locaties. Ook de Nijkerkse bibliotheek doet mee. Groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs kunnen met een leuk programma de exposities bezoeken.

Verder ligt het woonschip van het schippersechtpaar Freek en Betty van IJken, de ‘Disponibel’, t/m 24 juni in de haven van Nijkerk (bij het Stadhuis). In de weekenden van 16 en 23 juni is het schip te bezoeken (voor de tijden zie het sandwichbord bij het schip).

Voor het volledige en actuele programma:

Museum Nijkerk, Venestraat 16, Nijkerk, www.museumnijkerk.nl

Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk, www.stoomgemaal-arkemheen.nl

advertentie
advertentie