HON bestuurslid Adriaan Goudswaard
HON bestuurslid Adriaan Goudswaard Richard Vennis

Huurdersorganisatie Nijkerk: 'Er is een giga inhaalslag nodig' Te weinig nieuwbouw sociale woningen

18 maart 2020 om 10:16 Politiek Deel je nieuws

Tijdens de behandeling van de Woonvisie 2020 door commissie- en raadsleden nam bestuurslid Adriaan Goudswaard namens Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) in scherpe bewoordingen afstand van de cijfers waarop de gemeente haar Woonvisie 2020 baseert. Volgens HON zijn ze van nul en generlei waarde.

"Er staat in de Woonvisie niets over de omvang van de sociale woningbouw als geheel. De gemeente hanteert een percentage van 35% sociale woningen bij nieuwbouwprojecten. Maar over de hele linie bekeken zijn er in de gemeente slechts 22% sociale woningen, terwijl het landelijke percentage 27% is. Het aantal woningzoekenden in onze gemeente stijgt. We hebben al een achterstand, dus dat betekent dat we veel meer moeten bouwen dan die 35%." HON denkt aan minimaal 500 te bouwen sociale woningen in de komende drie jaar, bovenop de bouwopgave van 200 woningen per jaar. Daarvoor moet de gemeente per direct grond beschikbaar stellen."

Verder stoort het HON dat de gemeente zegt dat zij de doelstelling in de Woonvisie 2015 voor de nieuwbouw van sociale huur- en koopwoningen heeft gehaald. Dat zouden 300 woningen zijn in de periode van 2015 tot 2020. Goudswaard reageert: "Dat klopt niet. Er zijn er weliswaar woningen gebouwd, maar ook gesloopt of verkocht."

De provincie Gelderland bepaalt aan de hand van demografische gegevens hoeveel woningen er per gemeente gebouwd mogen worden. Nijkerk valt echter qua woningmarkt onder de regio Eemvallei. Goudswaard: "We hebben veel meer te maken met ontwikkelingen in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Dus de basis waarop het beleid wordt vastgesteld, is verkeerd gekozen.  Momenteel zijn er 1.100 actief woningzoekenden in onze gemeente. Dit aantal zal niet krimpen, maar juist groter worden. We roepen de gemeente op om het aantal woningzoekenden leidend te maken in het beleid in plaats van vage demografische gegevens."

"Er zou veel meer gebouwd zou moeten worden voor ouderen, zodat er een doorstroming op gang kan komen. De wachttijd voor gelijkvloerse galerijwoningen is momenteel 12 jaar. Gezien de leeftijd van de ouderen is dat te lang. Wanneer er meer levensloopbestendige woningen en appartementen beschikbaar komen, hoeven er minder eengezinswoningen gebouwd te worden."

Bewoners van huurwoningen van WSN hebben zich verenigd in Huurdersorganisatie Nijkerk (HON). Deze stichting is bereikbaar op 06 - 4708 2200, info@huurdersnijkerk.nl, www.huurdersnijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie