Evert de Graaf
Evert de Graaf familie de Graaf

Voorjaarsbijeenkomst Stichting Oud Nijkerk met lezing door Evert de Graaf ‘Verzetsmensen in het vizier’

9 maart 2020 om 09:49 Overig Deel je nieuws

Maandagavond 6 april, De Schakel, Oranjelaan 10, Nijkerk, aanvang 19.30 uur, toegang: € 5,-- p.p. inclusief koffie, gratis toegang voor Vrienden van Museum Nijkerk.

‘Verzetsmensen in het vizier’

In 2019 was het alweer 75 jaar geleden dat het verzet tussen Nijkerk en Putten een aanslag pleegde op een personenauto van de Wehrmacht in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944. Deze aanslag, uitgevoerd door acht mannen, mislukte. Dat leidde tot een vergeldingsactie van de Duitsers: de razzia in Putten en het noorden van Nijkerk.

Wie waren deze acht mannen en wat waren hun motieven om deze verzetsdaad te plegen? Voor het eerst komen deze verzetsmensen in beeld en wordt erin gegaan op de slechte voorbereiding van hun actie.

Ook wordt er stil gestaan bij de grote gevolgen van deze mislukte aanslag voor de Puttense samenleving en deels die van Nijkerk.

Voor zijn lezing ‘Verzetsmensen in het vizier’ heeft de Puttense historicus Evert de Graaf de archieven van het Nationaal Archief in Den Haag en van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Den Haag veelvuldig geraadpleegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie